Diners

“Els últims 15 anys, Espanya no ha avançat gens en la normativa d’àrids reciclats”

PREMI CAMBRA A LA SOSTENIBILITAT Hercal ha inaugurat la primera planta de l’Estat dedicada a la valorització de residus petris per fabricar formigó. El seu gerent demana més implicació a l’administració

Miguel Àngel Pérez, gerent d’Hercal Diggers / alberto tallón

Hercal Diggers ha posat en marxa a Terrassa la planta de valorització de residus H-Zero, la primera i única instal·lació estatal que transforma els residus de la construcció en àrids reciclats rentats d’excel·lent qualitat i aptes per a la fabricació de formigó sostenible. Aquesta iniciativa, juntament amb diverses solucions sostenibles que han implementat en la seva nova seu, l’han fet valedora del Premi Cambra 2022 a la Sostenibilitat.

Preguntat pel fet que ningú s’hagués atrevit a posar en marxa una planta com aquesta fins ara, Miguel Ángel Pérez, gerent de la companyia, assegura que el projecte no serà rendible fins que el mercat, i especialment les administracions, impulsin de debò la utilització de l’àrid reciclat rentat procedent de les runes de la construcció. “La preservació dels recursos naturals és clau en el moment en el qual vivim, i sorprèn que, a diferència d’altres països europeus, la utilització dels àrids reciclats de qualitat a Espanya és molt residual”, afirma.

Amb la planta H-Zero s’aconsegueix un doble benefici: es redueix la necessitat d’abocadors, i es racionalitza la utilització dels recursos naturals.

El gerent d’Hercal comenta que el formigó que fabriquen es pot usar en qualsevol projecte. “Adeqüem el percentatge d’àrid reciclat en funció de l’aplicació del formigó i de les restriccions que imposi la direcció d’obra. Tot i això, qualsevol formigó que surt de la planta H-Zero porta una part d’àrid reciclat”, precisa.

En el primer any en funcionament, la planta ha gestionat 100.000 tones de material, però té una capacitat molt superior, podent arribar a gestionar fins a 2.000 tones diàries.

“Cal el compromís i la implicació de les administracions i dels tècnics redactors de projectes. Només cal mirar a Europa. Hi ha països on està prohibit portar runa de la construcció als abocadors, o d’altres on és tan car, que la gent s’ho pensa bé i ho porta a plantes com la nostra”, insisteix Pérez, que també sosté que, per altra banda, és important modernitzar la normativa del formigó, tal com han fet altres països europeus, on es permet la utilització de percentatges molt més elevats d’àrid reciclat. “A Espanya, en aquest sentit, no hem evolucionat gens en els últims 15 anys”, lamenta.

To Top