Diners

Marcet: “Terrassa necessita fàbriques amb milers de treballadors”

El president de Cecot, Antoni Abad, i l’editor de Diari de Terrassa, Marc Basté, han acompanyat Xavier Marcet en la presentació del seu nou llibre.

Des de l'esquerra: Antoni Abad, Xavier Marcet i Marc Basté, durant la presentació d'aquest dijous / nebridi aróztegui

“Les empreses no han de centrar-se només en els resultats. El que cal és crear valor corporatiu i valor social. Aquesta és la manera de deixar llegat”. Són paraules de l’expert en management, innovació i lideratge terrassenc Xavier Marcet, que ha presentat aquest dijous el seu darrer llibre, “Crecer haciendo crecer. El secreto de las empresas consistentes”, a la Sala d’Actes de la seu institucional de la patronal Cecot, amb capacitat per més de 100 persones, que ha registrat un aforament complert.

Marcet ha afegit: “Cal créixer fent créixer. La lògica de l’equilibri és la que genera compromís”. Ha precisat, però: “Necessitem gent amb ambició però no amb cobdicia. Cal mantenir la humilitat. Només aquestes persones saben mantenir les seves empreses consistents”. I ha advertit: “Cal diferenciar entre negocis i empreses. Els primers només deixen diners. Les segones, amb valor social, deixen llegat“. Aquestes idees, juntament amb la seva visió del lideratge (“El líder serveix a la organització, treballa pels treballadors, i no a l’inrevés”), formen el nus de les seva teoria de management humanista, que el consultor i acadèmic terrassenc desenvolupa en el seu últim llibre, i que beu directament de l’obra de Peter Drucker, un dels seus referents intel·lectuals.

”La indústria equilibra”

Segons Marcet, les ciutats industrials són les que van aconseguir “superar millor les diferències socials, el Detroit dels anys 70 tenia molta més igualtat social que el San Francisco actual”. “La indústria genera equilibri social”, afegia, i “per tornar a ser una ciutat equilibrada, Terrassa necessita tornar a tenir fàbriques amb milers de treballadors, i per això necessitem gent amb ambició i lideratges humils“.

La Sala d’Actes de Cecot ha acollit una molt complerta representació de l’economia i la política de la ciutat. No s’ho han volgut perdre l’exalcalde Manuel Royes, assegut a la primera fila, i tampoc la portaveu de Tot per Terrassa, la regidora LLuïsa Melgares, el tinent d’alcalde Isaac Albert, el regidor i exalcalde Alfredo Vega, o el president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, entre molts altres.

Antoni Abad i Marc Basté

L’acte ha estat introduït pel president de Cecot, Antoni Abad, que ha elogiat la capacitat de Marcet de connectar amb “el procés que estem passant les empreses, i donar-nos una petita sacsejada amb cada article”. Abans de Marcet, ha intervingut Marc Basté, conseller delegat de Grup Edicions de Premsa Local i editor de Diari de Terrassa, a qui l’autor havia demanat fer la presentació.

Basté
ha parlat de la influència de Marcet a través dels seus articles, “però no d’aquests influencers d’ara, que són com allò que abans en deien calories buides, sino dels necessaris, dels de tota la vida: és un intel·lectual del management”. L’editor de Diari de Terrassa ha assenyalat que el nou llibre de Marcet, Crecer haciendo crecer, “és l’antídot necessari per enfrontar la revolució que ve, per trobar el nostre propi model empresarial, un camí de creixement basat en la nostra cultura empresarial i les nostres potencialitats. Un camí que segur que no és Silicon Valley ni Wall Street”.

A més d’anunciar que el llibre ja està en fase d’impressió de la segona edició -fet molt poc comú en llibres de gestió empresarial, segons l’autor-, Marcet també ha anunciat que estan mirant de traduïr-lo al català, primer, i a l’anglès. Segons l’editora de Marcet, Plataforma editorial, l’obra és una recopilació d’”escrits de trinxera”, molts d’ells publicats en el suplement Diners de La Vanguardia. Estan escrits en itinerància (avions, trens, sales d’espera), després de sortir de reunions, de tallers, de conferències o entrevistes. “Són fruit de la inspiració que genera la gent treballant. Res més. Són un reflex agraït del que aprenc amb els meus clients”, explica l’autor, qui considera que “les organitzacions necessiten persones que entenguin que els especialistes a posar sostres de cristall ens porten a la mediocritat sense pal·liatius”.

To Top