Diners

Del mercat de la Boqueria a ser un dels principals distribuïdors de tonyina a Europa

Salvador Ramon, establert a Terrassa, presideix una de les companyies més importants del sector del peix. Afirma que l’èxit demana apostar per un producte i crear un equip implicat

L’empresari Salvador Ramon viu a Terrassa des de fa més de 20 anys / Nebridi Aróztegui

Salvador Ramon, establert a Terrassa des de fa més de 20 anys, és un dels empresaris més rellevants en el sector del peix. És el president de FRIME, el principal distribuïdor de tonyina sostenible a Europa.

Ramon va entrar a formar part de l’empresa ara fa 31 anys, quan hi treballava només una desena de persones. Des d’aleshores, ha viscut de primera mà l’important creixement que ha experimentat la companyia, que actualment dona feina a un equip de 645 persones, exporta a més de 90 països i comercialitza 45.000 tones anuals de tonyina, peix espasa i cefalòpodes.

“El meu avi va obrir una peixateria l’any 1936 a la Boqueria. El pare va esdevenir majorista a Mercabarna i jo vaig entrar a treballar amb ell quan tenia 17 anys. Quan em pregunten com hem fet créixer l’empresa sempre dic que nosaltres teníem una peixateria i se’ns en va anar de les mans”, bromeja. “La veritat és que hem crescut molt ràpidament en el sector perquè hi hem dedicat molts esforços i hores. Gran part de l’èxit de les empreses es dona perquè el que la crea es rodeja de gent de valor i nosaltres hem evolucionat perquè hem creat un equip ple de gent molt bona i implicada”, diu.

“Per fer-te gran t’has d’especialitzar en un producte. Nosaltres som l’empresa que més volum de tonyina mou a Europa i més especialitats dins d’aquest producte té, des de tonyines de 400 quilos a daus d’un centímetre”, detalla. “Això és el que ens ha donat més força perquè qui vol tonyina es dirigeix a nosaltres”, destaca.

Menys empreses i més grans
Una de les peculiaritats d’aquesta companyia familiar nascuda a Arenys de Munt és que tot el producte s’elabora a Catalunya i que atén tota la cadena de vendes, des de detallistes fins a distribuïdors. De fet, el grup funciona com a hòlding i incorpora avui dia diverses empreses dedicades a diferents nivells dins del sector del peix.

“El peix és un producte salvatge, que s’ha d’anar a pescar enmig de l’oceà i s’ha de fer tot molt bé per poder tenir un volum de pesca sostenible”, detalla. “T’hi pots guanyar la vida, però no és un negoci fàcil. Posar-t’hi si no et ve de família o no l’has viscut des de jove, és molt complicat. Per això cada vegada hi ha menys indústria del peix. Les empreses que hi som ens estem fent més grans, però no n’apareixen de noves”, explica.

Quant a producte, aquesta indústria també ha canviat força: passant de caixes de 25 quilos i producte sense classificar a ordenar-ho i regular-ho tot, amb unes traçabilitats d’origen exigents i registres sanitaris. “Això ens facilita les coses perquè ens permet saber quanta biomassa disponible hi ha i quanta en podem vendre i també és garantia per al consumidor. Abans el sector era bastant més opac; ara és molt més transparent”, sosté Ramon.

L’empresari també comenta que està havent-hi un canvi de model cap a una compra més organitzada i sectoritzada. “La gent jove consumeix peix en restaurants o opta per a productes empaquetats, preparats ja per menjar o cuinar fàcilment”, diu. En aquest, sentit, uns mesos enrere, Ramon va obrir a Terrassa Cal Tonyina, un concepte de peixateria del segle XXI que ofereix peix de qualitat ja filetejat, sense pell ni espines, pesat i envasat amb la intenció de replicar-lo en altres ciutats i el setembre preveu obrir un restaurant amb el mateix nom al carrer Volta.

Acompanyant joves estudiants
L’egarenc creu que les empreses tenen un deute amb la societat i que el sector privat ha d’ajudar a arribar allà on l’administració no arriba. Aquest és un dels motius que l’ha portat a ser ambaixador a Terrassa de la Fundació Impulsa. “Cal donar eines als joves que tenen ganes d’emprendre i la primera eina que els fa falta és un ofici”, diu.

Així, la fundació, que compta amb el mecenatge, entre altres, de FRIME, selecciona joves segons criteris econòmics i de motivació per continuar estudiant, els beca perquè puguin cursar cicles de formació professional i els acompanya en el seu creixement personal. També impulsa el voluntariat d’aquests joves becats en entitats social i els proporciona suport econòmic per a la cobertura de necessitats bàsiques en cas d’emergència puntual. A més, la fundació també té un programa d’acompanyament a l’emprenedoria per a aquells alumnes amb inquietud per a la creació d’un projecte empresarial propi, oferint-los mentoria en la creació del pla de negoci, assessoria legal i competències transversals per al món laboral.

A Terrassa, es becaran uns 25 joves de cara al curs vinent, mentre es busquen nous mecenes.

To Top