Diners

Cecot insta la Moncloa a explicar com recuperarà el “cost del Castor”

Després de conèixer que Escal UGS, l’empresa concessionària del magatzem gasístic Castor ha entrat en concurs de creditors, la Cecot s’ha dirigit per carta a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per saber quines mesures té previstes el Govern espanyol per recuperar el 1.350.729.000 euros que la promotora havia rebut com a indemnització després de la paralització del magatzem i que el Tribunal Constitucional va sentenciar el desembre de 2017 que havia de retornar.

La patronal vol saber quines mesures té previstes l’Executiu per recuperar aquesta quantia i si entre aquestes mesures apel·larà a la responsabilitat patrimonial dels socis de la companyia per cobrar “el cost del projecte”.

La Cecot dona per fet a la ministra que Escal UGS, SL no retornarà aquests diners, “ja que no disposa de béns i drets suficients per fer-ho. Precisament, per aquest motiu, es fa declarar en concurs de creditors”, afirma Antoni Abad, president de l’entitat, a la carta tramesa a Teresa Ribera. I és sota aquesta premissa, i a la vista que Escal UGS serà insolvent, que la patronal demana explícitament si el Govern pensa activar la responsabilitat patrimonial dels socis per cobrar l’import, tal com disposa el Reial decret llei 13/2014 de 3 d’octubre.

La Cecot va iniciar el 2015, al costat d’altres organitzacions empresarials com el Consell Intertèxtil Espanyol i el Centre Metal·lúrgic, amb el suport de FEPIME, un pla d’acció destinat a evitar que els consumidors de gas, i especialment les empreses del sector industrial, haguessin d’assumir el cost de la compensació a l’empresa constructora i concessionària del magatzem. La quantia de la compensació prevista era de 1.350 milions d’euros que els consumidors de gas havien de pagar a la seva factura del gas en els posteriors 30 anys, fruit del que la Cecot considerava una mala gestió de l’Estat.

A la fi d’abril del 2015 l’Eurocambra va instar a la Comissió Europea i al Banc Europeu d’Inversions a prendre mesures amb la finalitat d’evitar que els ciutadans espanyols haguessin d’abonar els 1.350 milions d’euros en compensacions per un projecte precedit “d’una avaluació desastrosa”. El 2017 el Tribunal Constitucional va avalar la decisió de l’Eurocambra, fet que va constituir un suport a les demandes d’impugnació de la Cecot al Tribunal Suprem de les diferents Ordres Ministerials publicades a partir del RD 13/2014 on es preveia, per via dels peatges del sistema gasista, recaptar les quantitats necessàries per als costos de conservació i manteniment de les instal·lacions del Castor, així com per sufragar part dels 1.350 milions d’euros. El Tribunal Suprem ha donat la raó a la totalitat de les quatre impugnacions de les Ordres Ministerials, totes amb un veredicte positiu a la Cecot.

To Top