Diners

Pimec planteja una amenaça judicial i exigeix agilitar mesures compensatòries 

La patronal Pimec va exigir divendres a l’Administració que “agiliti” les mesures compensatòries per a autònoms i empreses que estan “en fallida” a causa de les restriccions per tallar la Covid-19 i ha amenaçat amb arribar als tribunals per reclamar responsabilitats patrimonials. En un acte per presentar el manifest “RescatexPymes RescatexAutónomos” al costat de presidents sectorials de l’organització, el president de Pimec, Josep González, va denunciar les “poquíssimes compensacions” econòmiques que han rebut fins ara les empreses afectades per les restriccions i va alertar que “sense ajudes justes i potents, hi haurà molts més tancaments de negocis i a l’Administració li sortirà més car”.

Davant d’aquesta situació, va anunciar que han sol·licitat un informe jurídic per estudiar la manera de reclamar la possible responsabilitat patrimonial de l’executiu per les restriccions -que mantenen tancats bars i restaurants, discoteques, gimnasos, cinemes, teatres i sales de joc, entre d’altres-. “La intenció no és començar un procés judicial contra l’Administració, però sí comptar amb instruments per tenir més força per reclamar mesures per al teixit empresarial”, va precisar.

Va cridar així a “evitar la pandèmia econòmica dialogant” i va demanar que es gestioni l’emergència sanitària amb “eines avançades” i menys perjudicials per a l’economia.

Contundència
El secretari general, Antoni Cañete, va anar un pas més enllà en demanar “amb tota contundència” que es creïn taules sectorials amb cadascuna de les indústries afectades per “trobar solucions i recursos per garantir la viabilitat d’empreses i no perdre llocs de treball”.

“No volem fer procediments judicials perquè qualsevol acord, per dolent que sigui, és millor que el millor judici”, va assegurar també abans d’urgir les administracions a “optimitzar recursos i decisions” per evitar la sagnia laboral. Per la seva banda, el catedràtic de Dret Administratiu de la Univeristat de Girona i director del Centre d’Innovació i Gestió de les Administracions Públiques de Catalunya, Joan Manuel Trayter, va detallar que les empreses afectades per les restriccions tenen dret a exigir una compensació econòmica sempre i quan demostrin que les mesures han estat “lesives” per al seu patrimoni. Segons Trayter, el sistema administratiu espanyol es basa en la “responsabilitat objectiva”, de manera que no cal que els ministres, consellers o funcionaris hagin incorregut en “culpa, negligència, dol o mala fe”.

Afectació
Només cal demostrar, va dir, que les mesures adoptades per frenar la pandèmia “han provocat de forma objectiva” un dany a l’empresa que, ha subratllat, “jurídicament no té per què suportar”.

L’expert va insistir que els danys a les companyies no s’estan produint “per la pandèmia”, sinó que són conseqüència de la gestió que s’està duent a terme, pel que ha opinat que l’Administració no podria al·legar que es tracta d'”un cas de força major imprevisible”.

Per això, va continuar, des del moment en què “acabi el malson”, les empreses afectades tindran un any per reclamar judicialment en considerar que el tancament de negocis o la reducció d’aforaments, entre d’altres, han estat mesures “desproporcionades” que han produït “danys efectius, quantificables i demostrables” amb “causa directa en les decisions de l’Administració”.

To Top