Diners

Noticies i dades

El diumenge és la gran final europea a París! La notícia no és d’esports sinó del concurs Ecotrophelia, en el que estudiants de la carrera de tecnologia dels aliments de la UAB, defensaran el seu projecte innovador de postres "Tricube" fet de xocolata negre, crema catalana i iogurt com a resultat d’haver guanyat el concurs organitzat per la Federació d’Indústries d’Alimentació (FIAB) en competència amb estudiants d’universitats d’arreu d’Espanya. El talent es manifesta a través d’activitats organitzades per institucions i entitats. L’alegria del primer premi queda recompensada per la participació i (tant de bo) en el segon premi! La creativitat posada a la pràctica demana també els arguments per la seva implementació. Arguments productius, comercials i de pla de negoci. Tot plegat un entrenament fantàstic per la vida real.

De manera similar, els estudiants de l’assignatura de distribució comercial de la UAB fan activitats aplicades, com la revisió de notícies sobre la gestió dels canals de distribució. Individualment trien una notícia rellevant i la setmana següent compartim a classe. Les agrupem en 5 temàtiques intentant concretar quin son els temes més rellevants que es publiquen actualment sobre la temàtica. Confirmem el que se suposava; els 5 temes més destacats actualment són: 1) l’impacte en la gestió diària de la pandèmia 2) els esforços d’adaptació de les empreses als canvis dels consumidors 3) les polítiques i activitats enfocades a la millora de la sostenibilitat, 4) els canvis tecnològics en la nova era digital i 5) les activitats d’expansió i creixement que caracteritzen el sector. Els temes com la logística i la competència també surten i els fiquem com podem en alguna de les 5 temàtiques.

Aquesta setmana encara he pogut llegir un diari d’economia en paper (com el Diari de Terrassa) que recullo gratuïtament en els corredors de la facultat. Els titulars són cridaners i sovint no deixo de sorprendre’m

Els titulars d’èxit són els que atrapen al lector amb la notícia. No és fàcil crear un titular perquè costa trobar unes quantes paraules que resumeixin un contingut que ocupa una o dues pàgines del diari. Passa a tots els mitjans de comunicació: el seu objectiu d’atrapar no és fàcil que sigui compatible amb els seus objectius editorials, com l’honestedat o la transparència.

Les dades i les notícies poden tenir contradiccions i poden portar a conclusions sorprenents. Aquesta setmana també. El dimecres la portada deia: "Sánchez deberá adelantar los 27.0000 millones de Bruselas". La raó? Retard en l’arribada dels fons d’Europa. Les conseqüències, de l’augment d’endeutament (fins al 123 % del PIB) porten a un augment de les possibilitats que pugi la prima de risc. Això vol dir que l’estat hauria de pagar més interessos pel deute públic, penalitzant el valor dels diners aconseguit amb l’emissió dels bons. És que dels 72.000 milions que es rebran d’Europa en tres anys, es faran en terminis semestrals dels quals 25.000 seran el any vinent. Els projectes que rebran diners hauran de complir els requisits de recuperació que marca la Unió Europea així com el compliment dels compromisos.

Només un dia abans, el dimarts, el titular del diari esmentat era: "Endesa pide 16.000 millones del fondo de recuperación de la UE". Resulta que l’elèctrica, de la que ENEL (Italia) posseeix el 70 % i en el seu consell d’administració hi ha entre d’altres en Miquel Roca Junyent, i Eugenia Bieto, presenta més de 100 projectes per poder invertir en temes de rehabilitació, eficiència, mobilitat, hidrogen i la descarbonització de les illes. Quatre mil serien per la rehabilitació d’edificis, 3.500 per la transició energètica de les illes, xarxes intel·ligent 3.000, transició energètica a la península 2.100, etc.

Les ajudes que arribaran de Brussel·les són per les elèctriques? Endesa té un 30 % del mercat de l’electricitat i amb les altres 3 grans (Iberdrola, Naturgy i Repsol) ocupen més del 90 % de la distribució d’electricitat. Bé, ja sabem que les ajudes no poden ser finalistes però haurem de seguir les notícies de la seva evolució i dels guanys d’aquests pseudo-monopolis i si prioritzen les polítiques socials o el repartiment de dividends.

Acabo: el dijous es va assolir un record als Estatus units: 63.000 noves infeccions de la COVID en un dia. I el president Trump segueix passejant-se en campanya sense mascareta…

* L’autor és economista i profesor UAB
gabriel izard@uab.cat

To Top