Quan s’acaba un període sorgeix un nou projecte. I els períodes, s’acaben.
La fi del període és previsible, i sovint és irremeiable. A vegades per imprevistos sobtats.
El projecte és la proposta, la idea endreçada que guia els propers passos en el nou període. Al món de l’empresa i les organitzacions, la seqüència de projectes, encarrila els recursos cap als objectius planejats. En el món de la família, els projectes condueixen les il·lusions i activitats per gaudir de la relació amb els nostres. En el món dels estudiants, els projectes, són la culminació del treball anterior i la plasmació de les capacitats, coneixements i noves idees amb línies que apunten al futur.
Tots llegim, veiem i constatem com surten projectes d’empresa, projectes de vida. L’evolució del temps precipita les etapes. No hi ha vida empresarial o vida humana que no estigui subjecte a cicles. Des del moment inicial es passen diferents etapes de maduració que porten a noves situacions i nous projectes.
La pandèmia ha accelerat moltes coses. El teletreball ha vingut per quedar-se. Desplaçar-se de pressa ja no és tan important i fa angunia. El present pesa molt més que el futur immediat. La pandèmia ocupa les notícies, les converses i molta estona dels pensaments. Costa pensar en projectes nous. Així i tot, hi ha incentius per a llençar-ne de nous. A l’empresa, enfrontar-se a la reducció d’ingressos i vendes, és qüestió de supervivència.
Els executius i directius tenen nous reptes per adaptar les seves accions per tal que les organitzacions s’adaptin a nova difícil situació. La digitalització avança molt ràpidament i en quatre mesos s’ha fet un salt equivalent a quatre anys. Els conglomerats empresarials amb posició de domini digital eixamplen les seves actuacions en molts terrenys.
Per exemple, Sundar diu que té el projecte de pagar a la premsa mil milions de dòlars, per tal que donar suport a el periodisme de qualitat. Qui és Sundar Pichai? El CEO de Google! Per què té aquest projecte? Google ha arribat a acords amb editors a Alemanya, Brasil, Argentina, Canadà i Austràlia i espera expandir-se a l’Índia, Bèlgica i els Països Baixos. Google necessita dades confiables i continguts, abatent els mitjans de comunicació tradicionals. Per això sorgeixen veus indignades com la d’Àngela Mills Wade, directora executiva del European Publishers Council, que declara que amb aquest projecte, Google podrà dictar les condicions, superant la pressió reguladora com la directiva de drets d’autor de la UE i de noves reglamentacions a països com Austràlia.
Més enllà de la crisi, l’obtenció d’un premi també és un incentiu per a confeccionar projectes. El premi pot ser monetari o de reconeixement. Per exemple, els estudiants universitaris presenten els seus projectes de fi de grau i de fi de màster a convocatòria de premis que atorguen diferents entitats o organitzacions. Formant part del jurat tècnic dels premis AECOC acadèmia, he vist projectes de gran qualitat que fan propostes de millora emprant les eines digitals i les tecnologies en temes com la reducció del malbaratament, o la millora de processos productius i comercials, o propostes per incentivar l’economia circular en què es recupera al màxim qualsevol pèrdua que es pugui donar en el procés.
L’augment de l’interès en l’anàlisi i comprensió del comportament del consumidor, resulta de la gran preocupació per la incertesa del futur pròxim i condiciona la realització de nous projectes. Com afecten les angúnies de les famílies i dels docents sobre com afrontar les activitats escolars prenent mesures inèdites de protecció davant la pandèmia? El present pesa molt més que el futur i per això els projectes, ajuden a saltar la barrera de les mesures inèdites i com dèiem, ajuden a endreçar les idees que ens guien en els propers passos.
* L’autor és economista i profesor UAB
gabriel izard@uab.cat