Els Centres Especials de Treball (CET) són empreses que desenvolupen una gran tasca en favor de la inserció social i laboral de les persones amb les discapacitats més diverses. És el cas de l’empresa Dinat 2006, que té una planta a Terrassa i una altra a Rubí, on hi treballen més d’un centenar de persones. Aquests dies, la xifra és de 89 treballadors entre els dos centres. Es tracta de gent amb limitacions prou severes, que tenen reconeguda una deficiència superior al 66% en el cas dels físics i del 33% en el dels psíquics.
Al magatzem terrassenc, situat al carrer de Venus, al polígon industrial de Santa Margarida II, hi treballen entre 40 i 50 persones. Els operaris, tots ells discapacitats, exerceixen de manipuladors. La firma treballa fonamentalment per a empreses farmacèutiques i de cosmètica, tot i que fan també tota mena de recanvis per a electrodomèstics, per exemple. Durant tot l’Estat d’Alarma l’empresa ha estat oberta. Han treballat elaborant material per a combatre la covid-19. En el seu cas muntaven els palets de dins dels testos de serologia.
Borja González, adjunt a la gerència de l’empresa, explica que “de cara al setembre tindrem molts més clients i ens farà falta contractar més personal, concretament entre 20 i 30 persones més, fonamentalment per reforçar el torn de tarda”. Dinat 2006 té un contacte fluid amb els centres d’integració de persones amb capacitats diverses de la ciutat, com Fupar, Prodis, entitats com la Fundació La Caixa o el mateix Ajuntament de Terrassa.
El centre de treball situat a Rubí, que és també on hi ha les oficines centrals de l’empresa, està centrat en el cartó i s’hi fabriquen tota mena de productes per als sectors de l’alimentació i l’automoció. Hi treballen entre 50 i 60 persones. Dinat 2006 és una empresa familiar que va néixer a Granollers i porta ja més de quatre anys al Vallès.
La crisi derivada de la pandèmia de la covid-19 els ha afectat, com a tantes empreses de diferents sectors. “L’any passat vam poder estabilitzar el negoci. La pandèmia ha suposat un sotrac molt fort per a nosaltres. Així i tot, encara podem anar aguantant i donem feina a una població tan sensible com aquesta”, assenyala Borja González.
A Catalunya hi ha força Centres Especials de Treball, tot i que un 90% estan dedicats al sector de la neteja, les porteries o la jardineria. “En el ram del cartó som una de les tres úniques empreses d’aquestes característiques que hi ha a tot l’Estat”, assegura González.
Un altre dels problemes amb que es troben aquestes empreses és la retallada de subvencions que han patit en els darrers anys per part de la Generalitat. “No fa massa vam anar a conèixer empreses com la nostra a Lleó i vam veure que la seva comunitat autònoma els compensa fins al 100%. Subvenciona cada treballador amb uns 950 euros i inverteix per facilitar la creació de llocs de treball. A nosaltres ens han retallat les subvencions i ens arriben tard. Catalunya havia estat capdavantera fa anys, però ara som clarament a la cua”, comenta Borja González.
I afegeix: “El nostre és un sector amb un 60% d’atur i també amb una forta tendència a què els treballadors agafin baixes, generalment no relacionades amb la seva malaltia. D’altra banda, són treballadors excepcionals, obedients i molt predisposats per a la feina. Contràriament al que podria semblar, ni notes el seu retard. Potser són una mica més infantils, però també molt més aplicats”, diu González.