El "cibercrim" i l’espionatge industrial són un problema creixent al món de l’empresa. Una de les dianes dels atacs informàtics més difícils de detectar i contrarestar es dona en les videoconferències, un recurs que utilizen cada vegada més negocis per celebrar reunions a distància. "La informació que s’intercanvia durant una videoconferència sol ser confidencial i estratègica, per la qual cosa ha d’estar absolutament protegida contra qualsevol risc d’espionatge; però tot i això, avui en dia, la seguretat de les videoconferències es descuida per complet", indica a Efe Maribel Poyato, de la firma europea de ciberseguretat Tixeo.
Vulnerabilitats
Segons l’experta, el ciberespionatge a través de videoconferència està a l’ordre del dia, perquè "els sistemes de videoconferència tradicionals tenen moltes vulnerabilitats".
L’especialista indica que en una videoconferència entre dos punts, la comunicació no necessita passar per un servidor, de manera que és molt fàcil xifrar-la d’extrem a extrem com a mesura de seguretat. "El problema ve quan intervenen més persones, donat que els fluxos d’àudio, vídeo, xat i dades han de passar per un servidor en què es desxifra la comunicació", lamenta. "I, normalment, a les empreses, les videoconferències són d’aquest tipus, "multipunt", com les que mantenen els comitès de direcció o les que es donen en les reunions de treball entre equips deslocalitzats", assenyala Poyato.