Diners

Donar-hi voltes

Donar hi voltes, és un “esport” que sembla que enfosqueixi o minvi les possibilitats d’avançar. Però també és una forma de confirmar que les decisions preses han d’agafar el camí més apropiat, sobre el qual ja no queden més opcions noves. El món actual, tot va molt de pressa i donar voltes sembla contradictori en la majoria de les tendències sobre el que passa i ens envolta. Sembla que no hi ha temps per completar la volta i que estiguem obligats a evitar tornar enrere.

Ara bé, això no és sempre així i sovint donar hi voltes és obligat i convenient. És una forma de revisar i confirmar les conseqüències de les decisions anteriors. També és una nova forma de veure les coses. Per què avui moltes empreses comencen a entendre que no tot és guanyar diners i créixer i si no ho fan, aviat tindran problemes? Donar voltes sobre els problemes socials i la millora dels drets socials, marca la tendència en què ningú es pot escapar. En la gestió empresarial, s’escolten moltes veus que apunten a un canvi de model més enfocat al llarg termini i a incloure temes socials en el conjunt de valors i gestió de les empreses. Però no n’hi ha prou en la voluntat: hi ha coses que han de passar a ser obligatòries, per tal que s’acabin aplicant.

Per exemple, ho hem vist en el tema de les bosses de plàstic: fins que no va sortir el Real Decreto 293/2018, de 18 de maig, sobre reducció del consum de bosses de plàstic, no es va fer un pas real per tal que a patir de juliol de 2018 els supermercats fessin pagar per les bosses de plàstic.

A més, a partir deaquest gener no podran lliurar bosses de plàstic que es puguin fragmentar i les gruixudes hauran de tenir una composició reciclable del 50% i a partir de gener de 2021 només quedaran les bosses compostables en els supermercats.

Un altre exemple d’obligatorietat la trobem en la composició de les llistes electorals: la paritat es va regular en una instrucció de la Junta electoral central del 12 d’abril de l’any 2007. D’aquesta manera, les llistes de candidats poc orientats a la paritat com VOX, han hagut de ser paritàries per poder-se presentar. Podríem preguntar-nos perquè no es fa el mateix en el tema dels salaris: obligar que es pagui el mateix sense distinció de gènere, eliminant de cop l’escletxa salarial entre homes i dones. Cal donar-hi més voltes?

A on es donen voltes és en les activitats enfocades a la millora de la sostenibilitat. Com no pot ser d’altra manera, tenim l’exemple del re-aprofitament de residus transformats en matèria primera en els processos productius, i tambè tot el que fa referència a processos d’economia circular. Fa poc es llençaven la majoria dels residus i els materials no donaven la volta per entrar altre cop a tenir vida productiva. Veiem doncs que hi ha molts casos en què donar-hi voltes és una cosa positiva i que serveix per avançar i millorar.

Seguint la professora de Harvard, S. Lewis, en els processos creatius en les persones creatives donen voltes a la seva idea i estan disposats a suportar el fracàs tantes vegades com sigui necessari abraçant el concepte que “gairebé ho tinc”. La genialitat creativa que busca el perfeccionament, no s’atura quan assoleix alguna fita. També la privacitat és una característica comuna en el procés creatiu, ja que la difusió prematura de les idees, sovint les ofega davant de la pressió del grup. Finalment, la capacitat de gestionar el canvi d’enfocament i abandonar un objectiu que ja no cal, és un tret característic dels creatius amb èxit.

Llegim la notícia que Nike abandona Amazon com a plataforma per vendre els seus articles preferint enfocar la seva venda en línia a través del seu portal directament. És clar que Nike ha donat voltes per tal que un dels seus principals valors en la venda (l’experiència del client), estigui gestionada per la mateixa empresa sense necessitat de negociar amb altres. Tot plegat és bon exponent de la força de la marca.

En l’exercici d’agrupar en 5 les notícies recents més importants en matèria de distribució comercial que fem cada any a classe surten: la sostenibilitat, el reflex dels canvis en el mercat, el creixement i expansió en diferents formes, l’ús intensiu tecnologies, i com no, els esforços que fan les empreses per l’adaptació al consumidor. Donem-hi voltes?

*

gabriel izard@uab.cat

To Top