Diners

Digitalitzats

En economia, un augment del 44,3% a l’any és impensable en qualsevol mena d’activitat, a no ser que sigui una nova activitat. Ens referim ara a una nova activitat? Doncs no. A quin sector es refereix doncs? Com que la internet no deixa de donar-nos sorpreses, podríem pensar que aquesta dada fa referència a alguna cosa digital. Però no!, no és digital (directament). Que és? Es tracta de l’augment de metre quadrats contractats en logística a Barcelona, segons la darrera publicació de Savills (Aguirre Newman).

Aquesta evolució ha estat possible gràcies a l’embranzida dels operadors e-commerce, que s’han consolidat com un dels motors de mercat al llarg de tot l’any 2018. Vaja! Cada cop més enviaments derivats de la compra domestica per internet, que ja ha superat la xifra dels 20.000 milions en l’àmbit d’estat espanyol, amb un augment del 27, 2 per cent respecte a l’any passat. Algú pot pensar que l’impacte de la compra on line a les infraestructures pot ser motiu de preocupació? Doncs sí que ho és.

Els usuaris volen rapidesa en el lliurament de la compra completa. Alguns demostren que si es repeteix alguna insatisfacció (lliurament incomplet o amb retard) més de dues vegades, el comprador declina tornar a fer-ho. Això vol dir, que els operadors tenen com a prioritat dotar-se de mitjans i capacitats per a la preparació de comandes donant aquesta rapidesa i seguretat d’entrega completa.

Per fer-ho necessiten espais i estratègies col·laboratives a prop o dins la trama urbana que de forma opaca pel client, facilitin la resposta que inviti a repetir l’experiència sense dubtes. La proliferació de punts de recollida dona aire per respirar tant a les empreses com als clients. L’experiència segueix sent el punt més important en la compra física o digital.

I amb tot plegat falta poc perquè les administracions es vegin avesades a regular sobre el lliurament a domicili per tal que sigui sostenible en temes energètics i en termes de territori. Els repartidors de les agències o individuals com els "glovo" que ja han arribat a Terrassa, necessiten el marc que els ajudi a fer la seva feina sense posar en perill la seva activitat o la dels vianants. Però compte!, que la regulació mal gestionada porta a conflictes com el del Taxi, sector tutelat per l’Administració que ha viscut d’esquena a la irrupció digital fins que els seus avantatges es van imposant de forma clara. Si s’hagués actuat abans (el sector i l’administració) per digitalitzar el taxi, no hi hauria el conflicte amb els nou-vinguts. Qualsevol solució de reacció serà conflictiva i al final el que és digital guanyarà!

Com es recollia ahir en aquest Diari de Terrassa els consumidors de més de 65 anys aporten el 40% de la compra de productes i continuen sent el motor que empeny l’estabilitat econòmica. Però que fan els milenials, que són la nova capa de consumidors que empeny l’economia de les dècades vinents i són més avesats a la compra digital?

Seguint un article al Inc.com del periodista expert en temes digitals, Boitnott, hi ha raons clares per les quals rebutgen les accions de màrqueting que puguin fer les empreses. 1) tot el que sembli un anunci no interessa, 2) tot el que sembli que no és original, tampoc 3) les coses avorrides són això: avorrides; 4) La comunicació generalista i no personalitzada o enfocada a la teva manera de ser, no interessa 5) les promeses de grans coses impossible no interessen: interessa la transparència i honradesa.

El pensament milenial està lligat al món digital, i més del 50% fan compres on line amb una clara tendència a anar augmentant. La visita a la botiga només es justifica per l’experiència, per exemple per tornar els productes rebutjats en arribar el paquet de la compra on line. Igualment estan convençuts que l’èxit de l’activitat empresarial no es pot mesurar només en termes de guanys obtinguts i que la transparència és molt important, de manera que els noues protagonistes i decisors del que passarà al món en les dècades vinents, tenen uns valor socials alts. Les opinions dels altres obtingudes a les xarxes socials són directes i autentiques i per tant tenen més valor que les fabricades a mida pel màrqueting tradicional. El contacte directe és molt important i per això la creixent importància dels i les influenciadores a la xarxa, que els agrada sentir-se observats-des i que gracies a la seva imatge son l’aparador ideal per moltes marques que necessiten mostrar-se directament als nous consumidors.

*L’autor és economista i profesor UAB 
gabriel izard@uab.cat

To Top