Ken Segall és el campió de la simplificació. Ha estat la mà dreta en la creació publicitària de Stephen Jobs durant 12 anys i va ser el creador de la lletra "i" utilitzada en els noms ipad, iphone, ibook i iPod, agafant la i de tres paraules: Internet, Individual, Imaginació. L’hem pogut veure i escoltar la setmana passada.
Algunes píndoles del seu missatge: "Ser simple no és simple", "El més important és percebre la simplicitat, sense que necessàriament ho sigui", "la manca de simplicitat produeix ansietat, frustració, por a perdre, avorriment, pèrdua d’interès", "es progressa eliminant coses supèrflues". Treballar en la simplificació dóna molta feina i molta satisfacció, perquè els resultats sempre són bons. Simplificar és resumir la complexitat a una cosa manejable, és acostar les coses complexes a qui no podria entendre-les o assumir-les, és fer el món més fàcil i raonable. Tots volem gaudir de les coses complexes i renunciem a entendre per què passen. Des del moment que viatjar en avió és un fet habitual, ningú es pregunta que és l’efecte Venturi i el principi de Bernoulli, gràcies als quals naveguem per l’aire contínuament.
Les organitzacions complexes de qualsevol tipus han d’esforçar el seu talent i gestió en l’ enfocament de la simplificació. Quan les respostes de les organitzacions són complexes, s’aparten del compliment de la seva missió i generen burocràcia i frustració. Els monopolis (permanents o temporals), les administracions, els mercats sense competència tendeixen a generar complexitats i esborren la simplificació i comprensió per part dels seus clients o usuaris. Quan a vegades critiquem als gestors de les administracions, estem manifestant la nostra protesta per la manca de sensibilitat en la simplificació.
El consumidor
I el consumidor també vol simplificació i això es resumeix en les estratègies dels que decideixen que s’ofereix en el lineal de la seva botiga. L’elecció dels productes a vendre s’enfoca a la simplificació i la confiança. El comprador acceptarà el producte en el moment de la seva compra, per dues raons ben simples: 1) perquè confia en la recomanació que li fa la botiga o 2) perquè confia en la marca que el fabricant ofereix. Tenir totes les opcions disponibles al mercat per comprar una simple pasta de dents, un detergent o una taronja portaria a una complexitat que aturaria al comprador i generaria frustració en la seva elecció dubtant si la compra finalment decidida era la millor.
En política, la simplificació dels missatges dels líders, guanya sempre sobre els missatges complexos i poc entenedors. Els processos de negociació i equilibris en les votacions amb les lògiques de majories i minories en els distints òrgans de representació política, són irrellevants per la ciutadania que vol missatges simples i entenedors per poder decantar-se en la seva opció. I després toca la gestió, que ha de ser eficient i veure’s com eficient. La transparència no ho és, sense una bona simplificació. Explicar obertament coses complexes sense simplificació, serveix de justificació de comportaments però no serveix per decantar opinions favorables.
El professor d’estratègia i investigador principal en el Centre Asia and Globalisation de la Lee Kuan Yew School de la Universitat Nacional de Singapur, Dr. Parag Khanna, simplifica el futur de la humanitat amb la "conectageografia" a on la connectivitat, no la geografia, és el nostre destí: la xarxa de transport és l’esquelet, la xarxa de canonades d’energia el sistema vascular i la xarxa de comunicacions el sistema nerviós. En nou ordre mundial és multiregional i anem de la jerarquia a la simetria: les regions i la reciprocitat són el futur.
En el Congrés d’AECOC com cada any a finals d’octubre, aprenem i compartim coneixements i vivències rellevants en el sector de gran consum. Altre cop, mil dirigents de les empreses de fabricació i distribució de productes de consum quotidià varen acostar-se als fets de més interès que hi ha sobre la taula, com els que he resumit aquí. No puc acabar sense mencionar la propera revolució de la venda online de productes frescos com ho fa Ocado a UK.
* L’autor és economista i professor de l’UAB
gabriel izard@uab.cat