Diners

Dades i decisions

Al parlar d’economia i empresa, observem fenòmens en què les persones posseeixen o intercanvien. L’evolució de l’entorn i el context dels fenòmens, mostra la temperatura que ajuda a entendre perquè l’economia és com és, en cada moment. Vegem-ho:

Ara mateix quan parlem de política i eleccions (debat de dijous organitzat per Amics UAB al col•legi de periodistes de Catalunya), la ciutadania està desencantada i des de fa uns anys predomina estar "en contra". L’instrument participatiu acceptat com el més democràtic està desgastat i la ciutadania manifesta el seu desengany, trencant les vies tradicionals.

De què està desencantada? De l’enquistament dels problemes, dels missatges repetits fins a la fi, de les cues, el trànsit, els serveis, la política en si, els impostos, les bombolles, la riquesa més infinita dels rics, dels escàndols (sovint no contrastats) que es veuen al facebook, de la corrupció, dels canvis de clima, les vagues als serveis públics, …

Moltes coses porten a l’èxit de la idea del trencament. La sortida de la crisi iniciada el 2007-08 no ha donat la imatge dels multimilionaris arruïnats tirant-se dels balcons de Wall Street com va ser la crisi del 1929. Al contrari: amb els mecanismes de seguretat i la complicitat dels governs i dels responsables de les polítiques monetàries, s’han rescatat bancs per la via d’empobrir als que paguem impostos i crear àrees de protecció en què els poderosos mantenen o milloren les seves posicions. Amb la sortida de la crisi, la política és diferent: el partit socialista s’ha esborrat a tot arreu (el 1998 la majoria de països d’Europa estava governada per ells i ara, excepte a Portugal no governa a cap país) i les formes populistes en les seves diferents dimensions s’escampen per tots els països del món. L’exemple populista regenerador està a França comanada els 5 anys vinents per Emmanuel Macron que és el més jove en la història (amb 39 anys) que ha accedit a la Presidència del país. Dins el nou moviment polític "En Marche" defensa la re-fundació d’Europa. L’exemple populista conservador està als Estats Units on Donald Trump (que ha accedit a la presidència del país amb més edat en l’història, 71 anys) s’encarrega de llençar cada matí a 2/4 de 7 un Twitter "antisistema" a la xarxa que manté a ell com a persona (no com a institució) en l’epicentre del les notícies del dia. El proteccionisme, el "America First" i els fets al límit (hotel Trump a Washington per tots els que van a la Casa Blanca, manteniment dels negocis a mans de la família, utilització presumptament interessada d’informació protegida), condueixen al antisistema Trump a una posició de fallida que es realimentarà utilitzant mitjans desconeguts i perillosos. El trencament de la ciutadania es realimenta per les noves maneres de fer política que no ajuden a reduir el desencantament.

rebel·lió

En aquest context de rebel·lió dels desencantats en la política, les empreses s’esforcen per entendre el "viatge" del consumidor en cadascuna de les seves etapes, ajudades per la immensa quantitat de dades que rastregen el seu comportament i que es poden processar utilitzant les matemàtiques, obtenint un ventall de possibilitats enormes per treballar per millorar les coses i ser diferent.

Llegim en un recent estudi del NFR (National Retail Federation) com la generació Z (la que segueix als millenials , avui entre 13 i 21 anys) estan sempre connectats i són menys tolerants a les falles de connexió. És interessant confirmar que els joves segueixen preferint les botigues físiques. La immediatesa a l’hora de disposar del producte és un dels grans conductors que impulsa la compra a la botiga. La immediatesa i la frugalitat: Tot és efímer i dura poc, però ho vull tenir ara!

Aquesta realitat és la que preocupa l’empresari. Així, quan preguntàvem en un recent Simposi a la UAB a Miguel Torres, sobre les amenaces o pors del futur, llençava dos interrogants: 1) Com es veuran afectats els negocis per la transparència i els rumors que generen les xarxes socials d’Internet i 2) Com serà el futur consumidor i com col·laboraran els canals de distribució amb les empreses per millorar les noves demandes dels clients.

Part de la resposta està en el BIG DATA que ajuda a prendre decisions amb intel·ligència que donem a les màquines. Dades i decisions… BONA FESTA MAJOR!

*

gabriel izard@uab.cat

To Top