"Recuperem el Karmel" reclama reaccions immediates després de l'acomiadament del director

L'escola Mare de Déu del Carme sosté que va prescindir de Franscesc Rubio per "la detecció de diversos incompliments greus" i manté que "no som una secta"

  • L'escola Mare de Déu del Carme de Terrassa -
Publicat el 21 d’abril de 2025 a les 18:12
Actualitzat el 21 d’abril de 2025 a les 19:33

La plataforma de famílies -de més de 400 persones- aplegada sota el nom de "Recuperem el Karmel", que protesta per un canvi ideològic radical a l'Escola Mare de Déu del Carme, es mostra preocupada per l'acomiadament del fins ara director del col·legi, Francesc Rubio. Les famílies lamenten aquest moviment i donen el seu suport a Rubio, que estava al capdavant del centre des de feia 21 anys. Miquel Morales Sabalete, advocat representant de la plataforma de famílies, afirma que "creiem que no es tracta d’una coincidència i que pot suposar un pas endavant, si es vol, una fugida endavant, del nou grup que està introduint canvis", i afegeix que "és possible que el director acomiadat no es trobés còmode amb aquests canvis, o amb la forma d’introduir-los, i s'hagués convertit en una peça molesta".

Si bé és cert que Francesc Rubio va confirmar al Diari de Terrassa que no estava d'acord amb els motius que el centre argumentava pel seu acomiadament, encara es reserva el dret a no parlar perquè el cas es troba en mans dels seus advocats. Tot i això, en una altra entrevista prèvia amb aquest mitjà el dia que van esclatar les protestes de les famílies contra la nova direcció del Karmel, Rubio negava qualsevol canvi ideològic radical a l'escola. El col·legi Mare de Déu del Carme ha emès un comunicat dient que l'acomiadament de Rubio s'ha produït després de "la detecció de diversos incompliments greus i culpables de les seves obligacions laborals", però no especifiquen el caràcter d'aquestes faltes greus. En aquest sentit, l'escola treballa "perquè aquest canvi es visqui amb normalitat sense afectar l'alumnat".

Aquesta és la gran preocupació de les famílies de la plataforma "Recuperem el Karmel". L'agrupació es va reunir el passat dimecres, 16 d'abril, amb Montserrat Capdevila, directora de Serveis Territorials d'Educació, per preguntar pel protocol d'actuació a l'escola, en una trobada on també hi havia el representant d'Inspecció. “No podem permetre que es triguin 3 o 4 mesos per una resolució, que és el temps normal que utilitzen per a qualsevol procediment. Si és un cas tan greu, hem d’innovar. No podem esperar perquè els nostres fills estan en perill”, argumenten les famílies, reclamant actuacions ràpides. La plataforma fa una crida a les institucions que lluitin pels drets socials "per donar un cop de mà i que ens diguin què podem fer. Dimarts portarem els nens a una escola que el seu model educatiu no ens agrada, i ningú ens diu què podem fer". I, de la mateixa manera, les famílies avisen que estan disposades a arribar on calgui, plantejant, fins i tot, una hipotètica vaga. 

La versió del centre

Nunno Pitta, representant de la titularitat de l'Escola Mare de Déu del Carme, signava un comunicat aquesta setmana passada rebutjant qualsevol atac mediàtic al col·legi, i argumentava que "no pertanyem a cap secta, ni estem vinculats institucionalment a cap moviment eclesial com el Camí Neocatecumenal (anomenats "kikos") o l’Opus Dei, ambdues realitats reconegudes per l'església". Una resposta a les queixes de la plataforma, malgrat que les famílies el que denunciaven eren els vincles, no de la institució, sinó del professorat contractat als darrers temps amb els anteriorment esmentats "kikos" i el moviment conservador "Comunión y liberación". 

L'escola nega qualsevol mena d’adoctrinament ideològic ni religiós, qualsevol engany a les famílies sobre l'educació de l'alumnat, i afirma que "no és cert que no mantenim comunicacions amb les famílies. Des del primer moment hem mantingut una comunicació fluida amb l’AMPA, l’òrgan reconegut de representació de les famílies". Pitta diu també que la plataforma no ha volgut acceptar propostes de reunió que la titularitat ha ofert via AMPA, "donat que no ens podem adreçar a elles directament", i que "tampoc hem rebut d'aquestes famílies cap escrit a l'escola per cap dels canals que tenen a la seva disposició". 

Un comunicat molt similar va emetre dues setmanes enrere el Prior Provincial dels Carmelites, Javier Domingo Garmón Calvo, on recollia el seu suport a la direcció del Karmel. És amb ell a qui s'adrecen les famílies actualment, explica l'advocat Morales Sabalete: "L’escola de moment es limita a enviar el missatge que són quatre famílies que han fet pintades al centre, acusació absolutament falsa. Hem enviat una carta al Prior per tractar d’obrir un diàleg directe amb ell i per fer-li sabedor que no parlem de quatre famílies sinó de moltes, i que pensem que li han transmès una imatge parcial i esbiaixada de la situació". 

Paral·lelismes amb altres escoles

"Recuperem el Karmel" denuncia també diverses similituds del seu cas amb l'escola Santa Isabel de Sant Cugat -que comparteix titularitat a secundària amb el Liceu Politècnic-, un centre involucrat també en polèmiques de presumptes adoctrinaments i radicalització ideològica. El que més crida l'atenció de les famílies és que Lluís Seguí, director del model educatiu de l'escola Mare de Déu del Carme, és també el titular del Liceu Politècnic. La plataforma alerta de similituds entre els casos de tots dos centres tals com els canvis en la titularitat del centre i en la gestió escolar sense previ avís, la transformació ideològica, o la pressió sobre mestres i alumnes -amb acomiadaments, fins i tot-, entre d'altres. 

El Diari de Terrassa ha tingut accés directe a dos testimonis de l'escola Santa Isabel i el Liceu Politècnic, confirmant l'existència d'aquestes denúncies. Reservant-se el dret a l'anonimat, la primera d'aquestes persones apunta com a canvis administratius més destacables des de l'entrada de la nova direcció al centre, la substitució de la psicòloga de l'escola, o els canvis de membres de l’equip de pastoral. 

La plataforma "Recuperem el Karmel" alertava d'un canvi a l'ideari de l'escola, passant presumptament de la corrent catòlica a l'evangelitzadora. Un canvi similar al de Santa Isabel, on apunten que es va passar del franciscà basat en l'educació en la familiaritat, la confiança, la senzillesa i el diàleg, al seu basat en l’esperit de sacrifici, “ensenyar a treballar i patir”, i evagelització. L'advocat de les famílies, Miquel Morales Sabalete, conclou dient que "la millor via sempre és el diàleg, però pensem que els tics extremistes i ideologitzants s’han d’expulsar pel bé dels alumnes i de la nostra ciutat, també per evitar que això mateix s’escampi per altres centres concertats. Si volen fer aquest tipus d’ensenyament i fer proselitisme d’aquestes idees, ho poden fer, amb respecte a la Constitució i a les lleis, en un centre privat, però no aprofitant el finançament públic d’un centre privat concertat".