L’Ajuntament instal·la les primeres plaques informatives de colònies de gats

El dissabte, 17 de maig, se celebrarà la primera jornada de formació i gestió per habilitar, oficialment, a les persones cuidadores d’aquestes colònies

  • El senyal indicant el control de la colònia de gats a la riera de Les Arenes
Publicat el 15 d’abril de 2025 a les 13:23

L’Ajuntament de Terrassa ha instal·lat, per primera vegada, plaques informatives sobre colònies de gats en cinc espais de la ciutat, com són el carrer de Pinsà, els horts de Can Jofresa, la riera de les Arenes (en el tram comprès entre Av. del Vallès i C/ Extremadura) i, també, a l’avinguda del tèxtil (prop del centre comercial Parc Vallès). La finalitat és informar la ciutadania sobre com actuar davant la presència de gats comunitaris i de colònies felines que es puguin trobar a la ciutat. Aquests espais estan controlats i gestionats per l’Ajuntament, que tenen persones autoritzades que són responsables d’aquests animals. Actualment està prohibit alimentar aquests animals sense autorització. A Terrassa hi ha, a hores d’ara, unes 150 colònies i uns 1.600 gats ferals a la ciutat. 

La instal·lació de plaques informatives és una de les mesures incloses dins el Programa de Gestió Ètica de Colònies Felines de Terrassa, en marxa des d’aquest any, i que vetlla per la convivència entre ciutadania i gats ferals, a fi de minimitzar molèsties i controlar la població felina. Un programa que també recull l’obligatorietat de què només poden alimentar aquestes colònies les persones autoritzades o que tinguin un carnet d’alimentador i que hagin cursat una formació bàsica obligatòria.  

En aquest sentit, el 17 de maig se celebrarà, per primera vegada a Terrassa, una jornada de formació i gestió de colònies felines, per habilitar oficialment les persones cuidadores. Serà de 10 a 14 h i tindrà lloc a l’espai d’art del Vapor de Prodis (carrer del Bruc, 24), al barri de Ca n’Aurell. Per participar, cal inscripció prèvia al correu electrònic benestar.animal@terrassa.cat. 

Altres mesures del Programa de Gestió Ètica de Colònies Felines 

Aquest protocol d’actuació, que ha estat consensuat amb les associacions de protecció animal que treballen amb el control i atenció dels gats comunitaris, permet a l’administració municipal, la ciutadania i les persones que gestionen les colònies, treballar conjuntament per millorar la coordinació i les condicions de vida dels gats comunitaris. Altres mesures contemplades en aquest Programa de Gestió són: 

1. Aplicar el mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn), que consisteix a agafar els gats, esterilitzar i retornar-los al lloc d'origen. D’aquesta manera, se censa els gats comunitaris, es controla i redueixen el nombre de naixements. Un cop esterilitzats, reben una marca a una orella per identificar-los com a part d'una colònia controlada. 

2. Identificar amb microxip a nom de l’Ajuntament dels gats comunitaris. 

3. L’obligatorietat de què només poden alimentar les colònies felines les persones autoritzades o que tinguin un carnet d’alimentador, després de fer una formació bàsica obligatòria. Precisament, el mes de maig, se celebrarà a Terrassa la primera jornada de formació i gestió de colònies felines. 

4. La necessitat de què les entitats que vulguin gestionar una colònia ho sol·licitin presentant una instància municipal. 

5. La possibilitat de fer un conveni amb el Col·legi de Veterinaris per ampliar, així, els horaris d’esterilització, que a hores d’ara es realitza al Servei Municipal d’Atenció d’Animals Domèstics de Companyia (CAAD). 

6. L’obligatorietat de què les persones particulars propietàries de gats domèstics els esterilitzin i els col·loquin un xip identificador.