El nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) començarà a prendre forma el 28 d'abril amb la Taula de Mobilitat, el primer espai de participació ciutadana on es debatrà.
El calendari previst de desenvolupament del nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Terrassa 2026-2031 contempla tres espais de participació ciutadana per debatre la diagnosi de la mobilitat actual a la ciutat, així com les propostes tècniques. Així es va comunicar ahir, en el marc de la comissió de Territori i Habitatge, en què també es va explicar que durant aquest any s'han dut a terme més de 30 reunions de treball amb la consultora encarregada de la redacció del projecte.
El tinent d'alcalde de Territori i Habitatge i regidor de Mobilitat, Xavier Cardona, va explicar que "tot i que inicialment es preveia que aquest procés es completés al desembre, el temps previst de prediagnòstic s'ha allargat, per aquest motiu l'equip de treball està actualment treballant al màxim per accelerar els tempos i garantir que el nou pla estigui llest com més aviat millor".
Cardona va assegurar que, amb el PMUS 2026-2031, "la ciutat vol apostar per un model de mobilitat més sostenible i adaptat a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes, tot mantenint el compromís amb la qualitat de vida, la seguretat i el respecte pel medi ambient".
En aquest sentit, en els darrers mesos s'ha treballat en la recollida d'informació a partir de treballs de camp, enquestes i entrevistes realitzades amb la ciutadania. Aquesta feina prèvia ha permès obtenir la primera fase de la diagnosi, fonamental per identificar la situació actual i els principals reptes que el PMUS ha de cobrir durant els pròxims sis anys.
Calendari
El pròxim 28 d'abril se celebrarà la Taula de Mobilitat, el primer espai on es presentarà aquesta diagnosi a la ciutadania. A partir d'aquí, entre els mesos de maig i juny, es farà la presentació de la diagnosi als set districtes de la ciutat, mitjançant convocatòria dels consells de districte, amb l'objectiu de compartir els resultats i recollir les opinions dels veïns i veïnes del territori.
La previsió és definir les propostes tècniques per al PMUS entre els mesos de juny, juliol i agost i que aquestes es puguin presentar durant la tardor, en noves sessions de participació ciutadana per recollir suggeriments i valoracions.
Als mesos de setembre i octubre es farà el treball tècnic i la validació política per fer la participació i tancar les propostes al novembre, fet que hauria de permetre anar a aprovació inicial al mes de desembre.
El juny del 2026 hi hauria l'aprovació definitiva un cop que el PMU s'hagi tramitat als organismes corresponents (Generalitat de Catalunya i ATM).