Diari de Terrassa

Tres mesos del metro del Vallès

Des del 29 de juliol, Terrassa té tres noves estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat (Vallparadís Universitat; Terrassa, Estació del Nord i Nacions Unides), que s´afegeixen a les dues que ja tenia la línia: Les Fonts i Terrassa Rambla.
Un canvi brutal per als usuaris del Metro del Vallès, que ja no s´han de desplaçar fins a la Rambla d´Ègara per agafar el tren i que, a més, tenen un intercanviador en el Parc del Nord que connecta directament amb les línies R4 i R12 de la Renfe.
La benvinguda multitudinària del primer dia, on van viatjar de franc 9.500 persones per conèixer les instal·lacions, va ser un primer tast de la bona acollida que tindria el Metro del Vallès. En aquests tres mesos (juliol, agost i setembre) l´increment total ha estat de 48,9%, si comparem amb les dades del mateix període de l´any passat. En total, 441.334 usuaris repartits de la següent manera: Terrassa Rambla (227.336); Vallparadís Universitat (102.033); Terrassa Estació del Nord (62.469) i Terrassa Nacions Unides (49.496).

Millor servei, més viatgers
L´increment és constant, sobre tot a les hores punta, que són les compreses entre les 6.45 i les 9 del matí i les 17 i 19h, aproximadament. Fóra d´aquestes franges el ritme vital de les tres estacions és tranquil, assossegat i calmat fins el punt que els mateixos usuaris se sorprenen del silenci regnant.
Potser la més “sorollosa”, també els migdies, és la de Vallparadís Estació perquè està situada a l´avinguda de Jacquard i a peu del Parc i, a més, és a prop del centre històric, del campus de l´UPC, de l´hospital Mútua de Terrassa i de Sant Llàtzer.
Uns punts d´atracció que justifiquen el trànsit constant de passatgers, que es mouen en unes andanes que, curiosament, són més estretes que les de Terrassa Estació del Nord i Terrassa Nacions Unides per la ubicació dels ascensors d´accés.
No obstant, molts ni s´adonen perquè el temps d´espera del pas dels combois és de 12 minuts. Un temps que aprofiten per mirar el mòbil, escoltar música, llegir un llibre o el diari. El que no poden fer és connectar-se al wifi perquè a hores d´ara encara s´està gestionant amb les operadores, a excepció del usuaris que tinguin Vodafone (la companyia de FGC). En aquest cas tenen cobertura mòbil, però sense dades.
Un fet puntual que no genera excessives queixes entre els usuaris, com tampoc la falta d´un punt de venda de premsa diària o d´un bar als vestíbuls de les tres estacions. Valoren tan l´entrada en funcionament dels 4 quilòmetres de doble túnel que uneix la Rambla d´Ègara amb el Nord de la ciutat, que comprenen el temps d´espera que necessita l´adequació de les instal·lacions.

Puntualitat respectada
Com a passatgers només desitgen puntualitat i un bon servei. El trajecte des de Terrassa Rambla fins al final del nou tram és de 8 minuts i, des de Les Fonts, de 12.
L´interval entre parades és de 4 minuts de Les Fonts a Terrassa Rambla; de 3 minuts, de Rambla fins a Vallparadís Universitat; de 2 minuts, de Vallparadís a Terrassa Estació del Nord i de 3 minuts des d´aquesta fins a la última, la de Terrassa Nacions Unides.
Uns “tempos” que han complert en aquests 90 dies, des de que surt el primer tren de l´estació de Nacions Unides a les 4.17 de la matinada fins que finalitza a les 0.53 de la nit (un horari que es perllonga els divendres i els caps de setmana). En poc més de vint hores diàries transiten 166 trens, de quatre vagons i que permeten traslladar fins a 792 viatgers.
Els combois són espaiosos, confortables, amb música ambiental i pantalles de vídeo, endolls per carregar diferents dispositius mòbils i un interiorisme amb tonalitats blanques, taronges i grises que fa que molts usuaris aprofitin els 48 minuts de trajecte fins a Plaça Catalunya per fer una becaina.

Asseure´s en hores punta
Fins el 29 de juliol l´estació Terrassa Rambla era la de finalització i inici del trajecte, un privilegi que ara ostenta la de Nacions Unides. Això fa que en hores punta el tren arribi ple de passatgers, la qual cosa ha generat queixes, que l´Ajuntament va recollir i va traslladar a FGC. Ferrocarrils va prendre nota i estudia incorporar un tren més en hora punta.
Mentrestant, la picaresca està servida. Molts usuaris que van a Rubí, Sant Cugat o Barcelona s´estimen més fer el recorregut invers (en tren o fins i tot en cotxe) i agafar lloc a l´estació d´origen per evitar el trajecte a peu dret.
Res de tot això genera crítiques consensuades entre els viatgers. Només hi ha un que sí: el preu del bitllet ordinari. Tothom considera que és excessivament car (2,15 euros per trajecte) a diferència dels 1,45 euros del senzill de l´autobús. Són 70 cèntims que fan desistir el viatgers que opten per anar en tren, en autobús o caminant. Un problema que ja ha estat reivindicat per l´alcalde, Jordi Ballart, que també demana una solució justa per als títols integrats de l´ATM.
Actualment, Terrassa pertany a la zona tarifària 3, mentre que a Sant Cugat, Sabadell i Rubí li corresponen la 2. Entre ambdues la diferència de preu és notable.
Tanmateix sempre hi ha viatgers que queden exempts d´aquesta problemàtica perquè gaudeixen de descomptes (discapacitats, pensionistes…) o si més no opten per fer un ús puntual del nou Metro del Vallès.

Les tres noves estacions una a una
Vallparadís Universitat. Plaça dels Drets Humans
És potser la que registra major moviment per la seva proximitat a l´UPC i a l´Hospital Universitari Mútua de Terrassa. Es pot accedir des de la plaça dels Drets Humans o des del parc de Vallparadís. Té dos vestíbuls, quatre ascensors, escales fixes i una de mecànica.

Terrassa Estació del Nord. Passeig del 22 de juliol
És la única que té un passadís de correspondència amb Rodalies de Renfe (R4 i R12) i a les hores punta hi ha un trànsit considerable d´usuaris. Té dos vestíbuls, escales fixes i mecàniques i dos ascensors (un de connexió entre carrer i vestíbul i un altre entre vestíbul i andana)

Terrassa Nacions Unides. Av. de Béjar – Av. del Parlament
La instal·lació compta amb  dos ascensors (un de connexió entre carrer i vestíbul i un altre entre vestíbul i andana), escales mecàniques i fixes i un vestíbul de 433 metres quadrats. El trajecte fins a Terrassa Rambla dura 8 minuts.

To Top