Un equip format per cinc joves boxejadors del Boxing Club Terrassa (el club egarenc ha recuperat la seva denominació original de 1929) competirà aquest cap de setmana, a Villamuriel (Palencia), en la segona edició del Campionat d’Espanya en edat escolar. És la primera vegada que un equip d’aquesta entitat local pren part en aquesta competició formativa. El campionat consta de dues modalitats independents: una de combat i una segona de formes. L’equip el formen: Achraf el Idrisi, de 13 anys i 43 quilos; Mustafa Jr. Chadlioui, de 14 anys i 59 quilos; Erik Pedraz, de 14 anys i 62 quilos; Sami el Idrisi, de 14 anys i 65 quilos; i Saad Majdoubi, de 14 anys i 95 quilos.
Aquest és un primer resultat del programa Educa Boxing que ha posat en marxa el club egarenc, sota la direcció de Musta Amazing, amb la finalitat de promocionar la pràctica de la boxa entre els més joves. La iniciativa ha tingut una gran resposta, amb la participació d’uns 90 nens i nenes entre 6 i 17 anys. La boxa es converteix mitjançant els seus valors en una eina d’integració i formació per a joves en risc d’exclusió social, amb problemes de comportament o amb problemàtiques diverses com el consum de substàncies prohibides o sotmesos a assetjament escolar.
“Els nens i nenes que venen al club estan interessats en la boxa, però no poden pagar la quota d’un gimnàs privat”, explica Musta Amazing, director del Boxing Club Terrassa. “Nosaltres els facilitem el material i els ajudem econòmicament amb unes beques que proporcionarà l’ajuntament. De moment, el resultat del programa està sent molt bo.” Musta agraeix l’ajut que ha trobat en el tinent d’alcalde Noel Duque i el regidor d’Esports, Miguel Ángel Moreno, així com de la diputada al Parlament, Eva Candela. I obre les portes del club a la participació d’empreses que vulguin col·laborar econòmicament, com ha fet Terrassa Gestió en aquest campionat.
“Els alumnes d’aquest programa tenen el compromís de no utilitzar la boxa com a tècnica de lluita i baralla fora del ring”, comenta el director del club egarenc. “Si detectem qualsevol actitud inadequada, parlem amb ells i es corregeix la situació abans d’expulsar ningú. El nostre esforç és educar-los i la violència no té cabuda en aquest programa. Però haig de dir que els nois i les noies compleixen el que està compromès i surten amb poques ganes de barallar-se amb ningú després dels entrenaments tan durs que fem. Quan veuen el sacrifici que demana la boxa i la rutina esportiva diària, segueixen una línia de conducta molt bona. Les famílies també estan sorpreses dels canvis que observen.”
Una eina educativa
Musta defensa els beneficis que la boxa està tenint en els nens i nenes a tots els nivells. “La boxa demana un entrenament molt dur, marcar unes rutines, esforçar-se i treballar, valors molt positius per aquests joves. Ells es comprometen amb l’esport, se senten part d’un equip, milloren el seu rendiment escolar, el seu comportament a classe i a casa, i tenen objectius a complir.” El promotor d’aquest programa innovador parla d’un dels perfils que es troben, el del nen o nena assetjat al col·legi. “La boxa els fa pujar l’autoestima, se senten capaços de fer front a l’abusador i es troben menys desprotegits.”
A més de la participació en el Campionat d’Espanya escolar, el Boxing Club Terrassa presenta aquest cap de setmana un equip de quatre boxejadors en el Campionat de Catalunya amateur que es disputa a Rubí: Biel Dublino, de 15 anys i 63 quilos; Marta Rodríguez, de 18 anys i 69 quilos; Kilian Miras, de 20 anys i 70 quilos; i Abdali el Mrini, de 30 anys i 81 quilos.
“Volem que Terrassa torni a ser la referència de la boxa a Catalunya”, diu Musta Amazing. Estendre el projecte educatiu a altres barris de la ciutat, organitzar competicions en la nova seu del club i portar a terme el primer Trofeu Ciutat de Terrassa per Festa Major són alguns dels propòsits.
Noves instal·lacions
El Boxing Club Terrassa estrenarà aviat una nova instal·lació. Ubicat en un precari local de l’espai social i esportiu de La Cogullada, el club es traslladarà a un nou espai en la mateixa instal·lació on tindrà unes millors condicions de treball. La inversió econòmica és de 46.000 euros i està previst que a mitjans de gener estigui l’obra enllestida.