
"No estic interessat en les condicions sociopolítiques: només en l'estètica de la fotografia"
S'inaugura l’exposició “The Other Side. Film and Photo Works” a la Sala Muncunill, obra del prestigiós fotògraf novaiorquès Roger Ballen

- Defuncions a Terrassa: les cerimònies del divendres 15 de novembre del 2024
Ara a portada
Publicat el 14 de novembre de 2024 a les 19:04
El dia anterior havia arribat de Paris Photo, on havia coincidit amb Brigitte Trogneux, dona del president Emmanuel Macron i aficionada confessa de la seva fotografia. I després d’unes hores a Terrassa, marxava corrents a l’aeroport per volar a Viena, on a la tarda inaugurava una altra exposició. Encara més: és resident a Sud-àfrica des dels anys noranta, tot i que va néixer l’any 1950 a Nova York.
Ell és Roger Ballen. I és considerat un dels noms més importants de la fotografia en l’àmbit internacional.
I ell és qui ahir va inaugurar la seva exposició “The Other Side. Film and Photo Works” a la sala Muncunill, en el marc del festival Panoràmic (que té lloc de forma simultània a diverses ciutats metropolitanes). Ballen va presentar la mostra ahir matí, en una visita comentada per premsa i tècnics de la regidoria de Cultura, en la que va desenvolupar la seva visió de la fotografia. O almenys de la seva.
I de la que queda clara una premissa: “No busco fer fotografia documental, ni explicar les condicions sociopolítiques del que veig. No és això el que m’interessa”. Tota una declaració de principis que contrasta amb el “mainstream” cultural català, sovint bolcat en la línia reflexiva contextual, transformadora i sociopolítica.
“Only aesthetic way”, deia ahir. Només busca l’estètica per l’estètica. Pam! Qui s’atreviria a dir-ho, avui en dia, a l’escena catalana? “M’interessen els elements formals de la foto, que la composició sigui orgànica”, aprofundeix.
[caption id="attachment_567379" align="aligncenter" width="700"]
Exposició a la Sala Muncunill / NEBRIDI ARÓZTEGUI[/caption]
Per exemple, en una sèrie d’imatges preses a Johannesburg (Sud-àfrica), on apareixen ciutadans notòriament de classe empobrida, Roger Ballen destaca la complexitat formal de la composició. “No són fotos que parlin de la gent pobra, ni dels problemes mentals que tenen, ni l’aspecte documental de la imatge... Sinó que són fotografies absurdes, i m’interessa mirar-les des de la seva absurditat”, afegeix.
Un dels dos comissaris de la mostra present ahir a la inauguració també hi posava èmfasi. “Recorda al dramaturg Samuel Beckett i el seu teatre de l’absurd”. També en el seu sentit humorístic. De fet, Ballen juga molt amb la idea de les rates (i de l’home-rata). “Tenia la intenció de posar rates en gàbies, dins de la sala Muncunill”, confessava ahir Roger Ballen. “Però li vam desaconsellar fer-ho”, afegia rient el comissari Fèlix Pérez-Hita.
