Cultura i Espectacles

La Factoria Cultural s’estrena amb una epopeia majúscula

El diumenge 29 la Factoria Cultural reprèn la seva temporada musical estable de la mà de la Franz Schubert Filharmonia

S’ha acabat l’espera. Tornen els concerts de música clàssica a la Factoria Cultural de Terrassa. El diumenge 29 a les 18 hores, s’obre el teló de la programació musical estable de la mà de la Franz Schubert Filharmonia, que presenta una proposta immillorable: la Simfonia número 5 de Mahler. Una epopeia musical colpidora composada l’any 1902 que no només ha aconseguit transcendir l’espai i el temps, sinó que ha estat comparada amb la Simfonia número 5 de Beethoven, tot i que van ser composades amb 100 anys de diferència. Una similitud que esdevé alhora un repte, però Mahler va estar a l’altura: va revisar aquesta peça contínuament fins a l’any anterior de la seva mort.

En aquesta ocasió el concert anirà a càrrec del director titular de la companyia, Tomàs Grau. L’actuació promet ser una odissea musical: setanta-cinc minuts de música simfònica en majúscules que s’obren amb un dels solos de trompeta més impactants del simfonisme romàntic. L’orquestra anirà desgranant les capes emocionals de la simfonia, des de la bellesa melancòlica del famós Adagietto fins a l’eufòria exultant del Rondo-Finale.

En total, són cinc els moviments que conté la peça, explorant diferents ritmes i energies que aconsegueixen emocionar l’espectador. Ja ho deia el mateix Mahler, advertint de les seves intencions: “Una simfonia és com un món. Ho ha de contenir tot”.

Homenatge a Guimerà

El concert s’iniciarà amb la commemoració del centenari de la mort del dramaturg català Àngel Guimerà. I ho faran retent homenatge a la que és, sens dubte, la seva obra més destacada.
La Franz Schubert estrenarà la Suite “Terra Baixa”, obra del compositor i pianista Albert Guinovart. Una peça basada en el ballet homònim de l’autor que està inspirada en el clàssic de Guimerà, publicat l’any 1896.

Una programació variada

La “cinquena” de Mahler és el tret de sortida d’una temporada de tardor molt prolífera a la Factoria Cultural. La Franz Schubert Filharmonia tornarà a l’escenari el proper 21 de desembre amb la seva proposta ”Les millors BSO de Disney” un concert que va tenir un gran èxit el gener de l’any passat i que ara repeteix. Les cançons de conegudes pel·lícules com Frozen, El rei Lleó, Aladdin, la Bella i la Bèstia, la Sirenita i Coco, interpretades per una orquestra imponent.

Una altra companyia amb importància és l’Orquestra Simfònica del Vallès, que també portarà un concert de bandes sonores. Serà el 24 de novembre quan soni “Música Western”, i el 4 d’octubre tindrà lloc un concert de Clàssics Musicals.

Per Sant Esteve, com és ja tradició, la Factoria Cultural també acollirà el Festival de Valsos i Danses, que enguany celebra la seva 34a edició. Ja entrat el 2025, el 19 de gener, l’Orquestra Simfònica del Vallès tancarà la temporada de música amb el Concierto de Aranjuez & Arnau Tordera Simfònic.

To Top