Revisitar o visitar una joia del patrimoni arquitectònic de la ciutat amb la particularitat que allí sentirem música relacionada en el temps que es va construir i que va viure la seva màxima esplendor. El programa Sons del Temps, que arriba a la seva XVII edició, fa possible cada estiu cercar un vincle entre monuments i sonoritats. Enguany, les esglésies de la Seu d’Ègara, la Casa Alegre, el claustre del Convent de Sant Francesc i l’ermita de Sant Cristòfol s’ompliran de música antiga i clàssica amb formacions, veus i instruments d’altres èpoques.
La formació Recondita Armonia Ensemble serà l’encarregada aquest dijous d’obrir el nou cicle amb “The instruments of passions” a l’església de Sant Pere. La directora de la formació i violinista de gamba, Lixsania Fernández, vindrà acompanyada de David Sagastume (alt), Jorge Juan Morata, tenor, Elías Benito, baix i José Ramón Martín, clave i orgue. L’Ensemble convida el públic a gaudir de la sonoritat que desprèn la viola de gamba per encarnar les passions humanes a través de la música de Bach. El repertori assajat vol que cada nota sigui un pinzell a la paleta del barroc, pintant paisatges emocionals que ressonen en el temps.
La segona proposta tindrà un caire més intimista. El músic argentí i intèrpret de llaüt, Eduardo Egüez serà el protagonista de “O felici occhi miei” (8 d’agost, església de Santa Maria), un concert que abraçarà obres italianes i hispàniques escrites en la primera meitat del segle XVI. Egüez és resident a Europa i, actualment, és catedràtic de llaüt en el Conservatori Superior de Zurich de Suïssa. Compta amb una àmplia trajectòria com a músic i és considerat un dels màxims exponents actuals en el món dels instruments històrics de corda polsada. En paral·lel dirigeix l’Ensemble La Chimera, formació amb la qual ha gravat i publicat obres que fusionen identitats italianes i argentines, entre altres creacions.
Després vindrà el duet Manuel Gómez Ruiz, tenor, i Eleonora Pertz, pianista, amb “Escoltar tots els seus noms” (29 d’agost, pati de la Casa Alegre). El tàndem donarà veu a brillants compositores del segle XIX com Fanny Hensel, Clara Schumann i Emilie Mayer, a la vegada que farà un contrapunt amb el cicle de sis cançons “A l’amada llunyana” que va compondre Beethoven a partir de la lectura dels poemes del metge i escriptor austríac Aloys Jeitteles. Aquestes cançons són les úniques que va crear el compositor alemany. S’ha publicat que Beethoven, per idear aquestes músiques, s’inspirava en la lletra de Jeitteles i també en els seus amors. En concret, aquestes cançons podrien estar dedicades a Therese Malfatti, de 20 anys, que fou alumna seva de piano i que era filla del metge que el compositor tenia de referència. Beethoven es va declarar a la seva deixeble però va obtenir un no com a resposta.
El cicle encetarà el setembre amb la Cobla de Ministrers de la Ciutat de Tarragona (dia 4, claustre del Convent de Sant Francesc). L’ensemble instrumental és enguany la triada pel concert commemoratiu dels fets històrics del 4 de setembre que té lloc, des de sempre, en aquest espai emblemàtic de la ciutat. La cobla tarragonina, recuperada el 2002, rememora el conjunt musical típic que es podia escoltar per tot Catalunya en el període que comprèn el segle XV fins a mitjans del segle XVIII. Està integrada per cinc músics: Roser Olivé i Oriol Olivé, a les tarotes, Javier Banegas, sacabutx, Efrem Sebastià, baixó i Pere Olivé, percussions.
La proposta que seguirà als tarragonins és una de les que es presenta més atractives. Té com a protagonistes a la soprano i arpista Arianna Savall i al tenor i músic Petter Udland Johansen. Ambdós, que formen Hirundo Maris, oferiran “El llibre Vermell de Montserrat” acompanyats del conjunt d’arpes, les veus i instruments d’El Musical de Bellatera. El concert, el dia 8 a l’església de Sant Pere, se centra en el llegendari manuscrit del segle XIV conservat a l’Abadia de Montserrat. Arianna Savall i Petter Udland faran que aquest tresor de peces medievals hagin arribat fins als nostres dies amb tota l’essència i plenitud. Afegir que tenir a casa nostra a Arianna Savall és tot un luxe per la seva personalitat i musicalitat. La cantant i arpista ha inaugurat aquest any el Festival de Música Antiga dels Pirineus (Femap) amb “El cant de la Sibil·la” a la Seu d’Urgell, a la catedral de Santa Maria. La presència musical d’Arianna Savall es va repetir dies després en concerts a Puigcerdà i Riner.
A l’ermita de Sant Cristòfol i masia de Ca n’Anglada
Sons del Temps posarà el seu punt final amb l’Ensemble Alfonsí (12 de setembre, pati de l’ermita Sant Cristòfol i masia de Ca n’Anglada). La formació oferirà una immersió sonora en el repertori del rei Alfons X, “El savi”, i la seva cort de trobadors. El conjunt està especialitzat en el repertori poètic i musical del rei citat. El seu ADN és interpretar les peces amb còpies dels instruments musicals representats en els còdex que es van elaborar a l’”scriptorium” alfonsí, amb l’objectiu que sigui una autèntica experiència estètica i sonora pel espectador. Jota Martínez dirigirà la formació, que està integrada per Alba Asensi, Andrés Belmonte i Fernando Depiaggi. Tots ells desplegaran el seu saber per “Lloar a Santa Maria” (títol del concert) i ho faran amb un conjunt instrumental tan antic com ric i singular.