L’estudi Bakoom, organitzador del Festival Latent de Terrassa, va ser distingit amb dos premis d’Or i dos de Plata que atorga l’Associació de Disseny Gràfic i Comunicació Visual (ADG-FAD). Es tracta dels Premis ADG Laus, que enguany han arribat a la seva 54a i que s’han escollit entre més de 1.400 projectes rebuts. Finalment, el certamen ha entregat premis a 226 propostes, repartides entre 41 Laus d’Or, 85 Laus de Plata i 210 Laus de Bronze.
El Festival Latent de Terrassa ha obtingut el màxim guardó en dues categories, la de comunicació gràfica i publicitat i la de digital. Els organitzadors han destacat la seva tasca de “donar valor a la complicitat, la proximitat i la resiliència d’un espai en extinció”. Pel que fa als dos Lau de Plata que ha obtingut l’estudi egarenc, van ser per la categoria de títols de crèdit i per la campanya gràfica en moviment.
Xavier Lienas, un dels dos directors d’art de Bakoom Studio, juntament amb Albert Soriguera, va mostrar la gran satisfacció per haver rebut aquests guardons que “són un reconeixement molt important del sector, que valida moltes hores de feina que hi ha darrere i que, a més a més, és per un projecte com és el Festival Latent, que és un projecte que el fem absolutament des de l’amor pel mateix disseny i per poder donar aquesta difusió de perfils de noves generacions. Llavors, és com un premi molt sentit, en aquest cas i, a més del reconeixement qualitatiu, que sigui per aquests projectes ens fa molta il·lusió”.
Un dels grans
No es pot decantar per quin dels dos Lau d’Or els hi ha fet més gràcia i va assegurar que “el de la campanya del festival és un dels Laus grans, perquè engloba moltíssimes categories i dintre de l’apartat digital és interessant perquè han valorat una idea que al final és molt senzilla, ben aplicada i a la categoria competíem amb projectes molt grans, amb moltíssims recursos i crec que és com un petit reconeixement, també, als projectes que són, potser, una mica més conceptuals”.
Lienas va apuntar que “al final amb aquesta campanya, el que volíem valorar són aquells punts de trobada tradicionals, o sigui, ens trobem que totes les ciutats estan evolucionant, estan canviant els codis gràfics d’aquells espais que hi havia de sempre i estan deixant pas a nous locals, que a més a més cada vegada estan més uniformats amb grans cadenes i llavors”.
En aquest sentit, va afegir que “nosaltres, en tota la campanya, el que vam fer va ser recuperar els bars de sempre, que és el bar on anaves a fer el menú, on et coneixien, on sabien el teu nom, i és aquest punt de recuperar el que és proper, el que és nostre, el que és d’aquí i el que és com una resistència molt personal”. En definitiva, l’enfocament del Festival Latent “és donar veu a aquest talent més emergent i aquest talent més local i a proposar unes trobades més presencials en què ens coneixem els uns als altres i fer un espai molt còmode i molt prudent a tothom”.
Rebre un premi, va dir, “és una motivació, perquè quan tens el reconeixement del sector, sobretot, et dona molts ànims i també suposa un repte, per no quedar-nos aquí. És a dir, som més ambiciosos i estem molt agraïts per això, però som els que volem tornar a ser l’any que ve a la gala i que tornin a dir el nostre nom” i seguiran treballant per a això. La pròxima edició del Festival Latent serà els dies 4 i 5 d’octubre d’aquest any.