Com a cirereta de la taula rodona sobre la novel·la científica “El problema dels tres cossos”, l’Agrupació Astronòmica celebrarà una observació nocturna (al terrat de la seva seu del carrer Martí Díez, 7).
La convocatòria és aquest dijous a les 21.45 hores, però caldrà que passi una estona per aconseguir una foscor adequada (ara els dies són molt llargs). Un dels al·licients és que aquest dijous és el dia en què es podrien tornar a veure aurores boreals a la costa mediterrània, com ja va succeir a mitjan maig.
Tot i que l’inici d’aquesta segona onada es produiria el dijous 6 de juny, en realitat aquest fenomen natural podria observar-se també durant els dies següents, segons l’expert.
Durant el mes de maig, alguns terrassencs van poder contemplar i fotografiar el cel tenyit de color en plena nit; tot compartint fotografies a les xarxes socials i fins i tot enviant-les a la redacció de Diari de Terrassa.
Starlinks i altres fenòmens
Darrerament, el cel sembla haver-se embogit. El 19 de maig també hi va haver un altre fenomen visible en mig de la nit, quan un “superbòlid” va solcar els cels de la península i va ser visible per milers de sorpresos.
A més a més, cal afegir la cada vegada més freqüent presència de Starlinks (els satèl·lits de telecomunicacions d’Elon Musk i la seva companyia Tesla).
Pels volts de Sant Joan
Tota manera, l’astronomia dels volts de Sant Joan (segons l’any climàtic) és ric en observacions. Com ara el “triangle de l’estiu”: el triangle aparent que hi ha cap al zenit format per les estrelles Vega, Deneb i Altair.
Pel que fa als planetes més fàcilment visibles, en destaca Venus, que es continuarà veient al juny i juliol, brillantíssim una estona després de la posta del Sol, cap a l’Oest. També Mart, que durant el juny i juliol es pot veure a primeres hores de la nit cap a Leo (més o menys, des del balcó, mirant cap a l’oest).
I a mitjan agost arribaran els Perseids, la pluja de meteors coneguda popularment com a Llàgrimes de Sant Llorenç.
13 i 16 de juny
A més, el 13 de juny hi haurà una altra nit d’observació, per veure “la lluna, les binàries i l’estel múltiple èpsilon”.
I el dia 16 la convocatòria serà a les 11 hores del matí, amb l’objectiu de fer una observació del sol amb telescopis.