Cultura i Espectacles

Gairebé un milió d’assistents a les biblioteques de la ciutat

La xarxa de Biblioteques de Terrassa ha batut el seu propi rècord i ha aconseguit 991.000 assistents durant 2023, amb una mitjana diària de 3.700 visitants

Tenim bones notícies: la xarxa municipal de biblioteques de Terrassa continua viva, i més que mai. El balanç de dades publicat per la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, confirma una tendència a l’alça i un nou rècord: les biblioteques de la ciutat han arribat als 991.000 visitants durant el 2023, superant en un 23,7% les dades del 2022. La regidora es mostrava satisfeta amb aquest balanç anual: “Les biblioteques són uns importants punts d’accés al coneixement en què tothom és benvingut i pot accedir la cultura”.
El gairebé milió d’assistents a les biblioteques significa que els espais han rebut una mitjana diària de 3.700 visitants durant 2023, amb la BCT al capdavant amb 67.375 persones. Pel que fa als préstecs, en el cas de documents físics se situen en els 353.139, i els virtuals en 28.013. Aquestes xifres superen les dades del 2022, però no les xifres precovid.

Un espai de trobada

La diferencia entre l’assistència i els préstecs denota que les biblioteques són més que un espai de coneixement, són un lloc de trobada i de socialització. I és que els assistents a les activitats han augmentat en un 30,3%, fins a situar-se a les 26.600 persones.
Pel que fa a les escoles, les visites han crescut lleugerament fins a les 386. El que sí que suposa un augment notable són els alumnes participants en les biblioteques, que ha arribat als 7.708 assistents. I és que les biblioteques poden penjar-se una medalla aquest any per la seva labor amb la ciutadania: “Les biblioteques són espais on sempre trobem gent i sempre hi passen coses, que han aconseguit establir uns vincles molt estrets amb la ciutadania, amb entitats i amb associacions i amb el mateix territori”, afirmava la regidora de Cultura.

The Europe Challenge

Però n’hi ha més bones notícies: les biblioteques de Terrassa participaran en un projecte europeu que ofereix no només finançament, sinó també la possibilitat de connectar amb altres xarxes de biblioteques internacionals. L’objectiu és treballar en projectes comunitaris relacionats amb l’aïllament social, la desigualtat o el canvi climàtic, entre d’altres. La intenció, en definitiva, és millorar la participació democràtica i el benestar social.
I també n’hi ha espai per a la televisió. El projecte “Nascuts per llegir” apareixerà aviat al programa “Un país para leerlo“, de RTVE. El projecte és una col·laboració entre la xarxa de biblioteques públiques de la ciutat i els centres d’assistència primària (MútuaTerrassa i Consorci Sanitari de Terrassa ), que recepten la lectura com una prescripció mèdica per a infants d’entre 0 i 3 anys.

La Bd7, i la Bd5, el punt feble

El trasllat de la biblioteca del Districte 5 al nou parc del Pla del Bon Aire sembla estar més a prop que mai. Però pel que fa a la biblioteca del Districte 7, una de les grans reclamacions dels barris de Can Parellada i Les Fonts, encara són tot incògnites, i no hi ha una seu oficial. “Estem en el punt encara de concretar quins possibles emplaçaments podria tenir”, explica Boladeras.
És difícil trobar un espai adient. La riera de Les Arenes separa els barris, i no hi ha una ubicació que permeti una accessibilitat igualitària a tots els residents. Tot i això, Boladeras apuntava que estan treballant “a poc a poc i amb bona lletra”, amb la intenció de trobar una solució adient per a tots els ciutadans.

Gairebé un milió d’assistents a les biblioteques de la ciutat
To Top