Cultura i Espectacles

El Festival TNT presentarà 21 peces i incrementa el seu pressupost

Se celebrarà entre el 28 de setembre i l’1 d’octubre

L’artista japonès-austríac Michikazu Matsune, acompanyat per Frans Poelstra i l’Elizabeth Ward oferirà l'espectacle "All Together" / Elsa Okazaki

El Festival TNT (Terrassa Noves Tendències) d’arts vives i i nous formats de Terrassa, que aquest any arriba a la seva setzena edició, se celebrarà entre els dies 28 de setembre i l’1 d’octubre, amb un total de 21 espectacles, tres menys que l’any passat. Més de la meitat són estrenes. Com ha explicat aquest dijous la seva directora, Marion Betriu, a la presentació del programa que s’ha fet al Teatre Principal, totes les propostes aniran interrelacionades entre elles. L’organització recorda que “es torna a apostar per la singularitat i el risc”.

Per aquesta edició, com ha informat la regidora de Promoció Cultural de l’Ajuntament, Rosa Boladeras, s’ha aconseguit un increment pel que respecta al pressupost. En aquesta ocasió, serà de 370.000 euros, una quantitat sensiblement superior als 324.000 de pressupost que va tenir la celebració de la quinzena edició, l’any 2022.

A l’acte de presentació, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha comentat que aquest festival “s’ha fet gran i està plenament consolidat” i que és una referència, no només a la ciutat, sinó també al país. A més, ha assegurat que “és una cita que cada any es converteix en un gran aparador dels llenguatges artístics” i “un gran espai de creació i exhibició” i també de “llibertat d’expressió i pensament”, en uns temps complicats en aquests camps.

Una de les grans novetats per a aquesta edició és que, per primera vegada, es podran veure a l’estat dues peces internacionals i “Ways to submit” d’Ira Brand i “All together” de Michikazu Matsune. Totes dues proposen exercicis originals i desafiants. Brand analitza les relacions de poder i de submissió entre dues persones mentre que l’artista japonès establert a Viena convida a una reflexió sobre com ens modelen les persones que hem conegut al llarg de la nostra vida.

Estrenes absolutes

Pel que fa a les 10 estrenes absolutes es podran seguir les coproduccions i les peces resultants dels artistes residents de la temporada 2022-2023. L’espectador podrà visionar a artistes tan singulars com Óscar Bueno, amb “Apoyatura, Leticia Skrycky, amb “Las Lámparas” i Ça Marche, amb “Ruido”, espectacles en els quals es suggereix al públic treure capes i anar a l’essència.

Altres peces transitaran per arguments com la construcció i la destrucció de la identitat, com és el cas “Proto”, de Janet Novás que, des d’un terreny especulatiu, aprofundirà en la necessitat de dissoldre la seva identitat en diversos cossos per renéixer d’una manera més col·lectiva.

Repensar l’afectivitat de les relacions humanes és una de les reflexions que també posen sobre la taula altres de les artistes que participen en l’edició d’aquesta pròxima tardor. És el cas de les peces “Algo de amor”, de Las Huecas i “Calidoscòpica”, de Sònia Gómez.

De més irreverents i reivindicatives es poden qualificar una sèrie de peces fetes per creadores que, mitjançant la paraula, la música i l’humor busquen, des del feminisme, incitar a una rebel·lió enfront de la mirada que ens construeix i tracta de dictar-nos com hem de ser i què hem de fer. És el cas de Mariona Naudin, amb “Song for the Bitch Witch Women”, Alba Rihe, amb “Gatzara”, el duo format per Glòria Ribera i Gemma Polo, amb “Llordes” i Natalia Fernandes, amb “El carnaval no es alegre”.

També hi haurà propostes singulars d’artistes com Iara Solano, amb “Bautismo” i Aurora Bauzà i Pere Jou, amb “A Beginning #16161D”. Són espectacles que busquen sintonitzar amb elements primaris com l’aigua o prioritzar sentits als quals sempre s’ha atorgat un valor secundari com el tacte o l’oïda..

A través de les tradicions

La Chachi, amb “Inescalables Alpes”, i Joan Català, amb “Idiòfona”, tracten d’entendre’s a ells mateixos a través de les tradicions a les quals pertanyen. Finalment, s’han previst tres peces per al TNT Kids. Es tracta de “Pràctiques de vol per a les orelles”, de Nilo Gallego, “Preludio”, del col·lectiu Desplegándose i Buque Bólido, amb “Ese mundo de ahí”. Són propostes en els quals s’incentiva totalment la participació dels més petits, que es convertiran en els protagonistes.

Transformar la percepció de la realitat

Un dels reptes per aquest any és el de convidar la ciutadania a “aixecar la mirada i transformar la seva percepció de la realitat”. La directora del festival, Marion Betriu, ha assegurat que “enguany necessitem proposar noves maneres d’estar i de captar la realitat per separar-nos d’una actualitat desconcertant, desfer-nos de la impotència, del desànim, i apel·lar al desig de transformació”. Les entrades per als diferents espectacles es podran adquirir a partir del 6 de setembre a través de la web www.tnt.cat. De nou, el Festival TNT disposarà de nous artistes residents per a la temporada 2023/2024.

To Top