Cultura i Espectacles

Al rescat de la cassola (i la memòria) de la teva àvia

L’influencer terrasenc Pau Gómez triomfa a TikTok amb els vídeo-receptes de cuina tradicional de “Per sucar-hi pa”. A més, ara el convertirà en un espectacle teatral que estrenarà a la Fira Mediterrània

El terrassenc Pau Gómez, amb una branca de romaní / LYDIA CAZORLA

Quan el despietat crític gastronòmic punxa la ratatouille amb la forqueta, allò que tasta és un daltabaix emocional. I és que no és tan sols una ratatouille (recepta francesa propera a una samfaina), sinó la seva infantesa.

I d’aquí el final feliç del film d’animació “Ratatouille” (estudis Pixar), en el que el crític Aton Ego se sent interpel·lat no tan sols pel bon gust del menjar, sinó perquè el retrotrau fins aquella ratatouille que li cuinava la seva mare i la carícia a la galta amb què l’acompanyava, en els dies tristos d’infantesa complicada que visqué propi Aton Ego.

Pocs espectadors no van somriure en aquella escena (final) de la pel·lícula. Pocs lectors no hauran viscut viatges emocionals similars.

Aquest viatge emocional és similar al que el terrassenc Pau Gómez ha experimentat en diverses ocasions amb el receptari de la seva àvia. Tant és així, que el va inspirar a arrencar “Per sucar-hi pa”, el conte de TikTok on penja vídeos de receptes de cuina tradicional (amb vídeos amb més de 200.000 visualitzacions). I més recentment, a transformar aquest projecte en l’espectacle teatral !”Relleus” (que s’estrenarà a l’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa i es presentarà al novembre a Terrassa).

El terrassenc Pau Gómez, amb una branca de romaní / LYDIA CAZORLA

“Entenc aquest projecte com un terreny emocional: si mantens les receptes de la teva àvia, podràs retrobar-te amb ella quan ja no hi sigui, que és el que em va passar a mi”, explica.
I posa com a exemple un senzill plat de macarrons. “Però si la teva àvia hi posava paté, i tu no ho saps, perquè de jove no ho has observat… Llavors en el futur no podràs tornar a fer”, explica. Per això, el seu projecte és una reivindicació del manteniment de memòria gastronòmica de les famílies. “És molt important que cadascú conservi el seu receptari familiar, perquè en un moment donat del futur tindrà molt valor per a tu. Però si no ara no l’observes, l’escoltes… Llavors hauràs fet tard”, enraona.

En el seu cas, un dels plats que li porta a la memòria de la seva àvia són les “migas” castellanes. “Un cop, la meva germana i jo vam aprendre amb ella, a fer-les. I des d’aleshores, quan les cuinem, és com si ens retrobéssim amb ella”, sosté el “tiktoker”.

Tanmateix, hi ha factors que estan distorsionant els hàbits que fins ara eren costum. Com ara treballar fora de Terrassa i la consolidació de les ciutats dels 45 minuts. Perquè demanen molt de temps de transport obligat fins al centre de treball, que s’acostuma a sostraure d’altres ocupacions com podria ser dedicar una estona a la cuina.

Un detall de cuina intergeneracional / LYDIA CAZORLA

“Efectivament, a mesura que la societat canvia, el relleu generacional en la cuina també es veu afectat. Moltes vegades no tenim el temps o l’interès per aprendre les receptes de les nostres famílies. O bé les nostres predecessores no tenen l’oportunitat de transmetre-les”, afegeix Gómez.

I en aquell impasse, es trenca el fil emocional, la transmissió oral de generació en generació. Com a conseqüència, no es preserven les receptes que s’han elaborat durant segles en un territori geogràfic concret.

Al novembre, a Terrassa

Sota aquesta anàlisi, Gómez presenta ara “Relleus”, un projecte de memòria, llegat i narració oral. Es tracta d’una coproducció que impulsa la cooperativa terrassenca L’Embarral i que Gómez crearà en el marc de l’Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània de Manresa (on va presentar les bases del projecte el passat 25 d’abril).

Relleus es divideix en diferents plats, talment fos un menú gastronòmic. Ja està oferint un “Aperitiu” (un taller de creació de receptes i la seva divulgació per xarxes socials, tal com fa amb Per sucar-hi pa). I al novembre presentarà el “Primer Plat”, un espectacle inicial en el qual la terrassenca Montse Abad Noguera ensenyarà a fer una recepta. I servirà per compartir secrets i records al voltant d’una cassola, des del fet artístic.

La telefonia mòbil ha permès tot el projecte / DT

El 2024, Gómez i presentarà el “Plat central” de Relleus, que s’estrenarà a la mateixa Fira Mediterrània; així com “Sobretaula”, basat en les cançons que es canten entre riures i alguna copa de cava trencada.

Receptes a TikTok amb 200mil vistes

El canal de TikTok de Pau Gómez té més de 24.000 seguidors. Però la xifra que impressiona són els més de 200.000 visionats que tenen alguns dels vídeos que penja. Un canal que arrenca amb la Covid-19. “Em vaig confinar a casa de la meva àvia, que a la vegada estava a una residència”, diu.

El cuiner Xavi Perich (qui ha portat en el passat, entre d’altres, la carta de l’Ateneu Candela) va començar a penjar vídeos de receptes, que el van animar a començar a cuinar. “I justament, amb els estris de cuina de la meva àvia”, sosté. Després dels 3 mesos de confinament, a l’estiu, va obrir el TikTok i va començar a gravar les seves pròpies receptes, que narra amb veu en off en llengua catalana.

Al rescat de la cassola (i la memòria) de la teva àvia
To Top