L’artista terrassenc Floreal Soriguera, popularment conegut com “El Suri”, ha mort als 95 anys. El Suri ha estat un dels artistes més prolífics, una icona de la pintura terrassenca pel seu personal estil, a banda de ser una persona compromesa socialment, i amb totes les activitats artístiques i culturals de la ciutat Terrassa.
Soriguera neix l’any 1927 a la Bastide de Roroux, al departament de Tarn, on el seu pare, el terrassenc Josep Soriguera, lliurepensador, vegetarià i d’idees anarquistes, havia desertat per no participar en la guerra del Marroc. La família torna a Terrassa amb la II República, l’any 1931, on el nen Floreal Soriguera comença els seus estudis a l’escola “Francesc Ferrer i Guàrdia” (carrer de Sant Genís), una escola llibertària i a l’avantguarda pedagògica.
Als 14 anys, després de la Guerra Civil, El Suri ingressa a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis, de la que va ser professor i que va dirigir fins a la seva jubilació.
L’any 1947 va fer la seva primera exposició col·lectiva i l’any 1949 la primera individual als Amics de les Arts, on exposaria obra de manera ininterrompuda fins a 1981. Aquesta primera època es va decantar per l’estil realista i la tècnica de l’aquarel·la.
Artista reconegut per la seva personal obra, “El Suri” va ser també un dels impulsors de la recuperació del Carnestoltes i de la Festa Major de Terrassa
L’any 1950 va començar a viatjar i després de recórrer Europa, va decidir abandonar progressivament el realisme, per passar del figurativisme al cubisme i a l’abstracció.
A banda d’artista i creador, “El Suri” va ser un dels impulsors de la recuperació, amb Rosa Mora, Jaume Escofet, Marc Galí i d’altres companys, del Carnestoltes de Terrassa i de la seva primera edició en democràcia, l’any 1976. També va ser una de les ànimes de la recuperació de la Festa Major de Terrassa. L’any 1981, amb Roc Alabern, va fer l’environament de la festa.
Impulsor del moviment veïnal de Terrassa, “el Suri” és president honorífic de l’AVV de Ca N’Aurell. L’any 1995, nombroses entitats van promoure un homenatge a l’artista i activista social i l’Ajuntament el va nomenar fill adoptiu, juntament amb la seva companya, Maria Dolors Duocastella. L’aleshores alcalde, Manuel Royes, li lliurà la Medalla d’Argent de la Ciutat. El 1992 va ser nomenat Capgross i el 2008 Terrassenc de l’any.
Més recentment, el maig de 2019, Floreal Soriguera va tancar el seu estudi als 92 anys, tot i que va continuar actiu, presentant obra a exposicions col·lectives. Era l’espai professional hereu del primer punt creatiu a casa seva, al carrer de Salvà, on la dècada dels 60 del segle XX organitzava tots els dimarts tertúlies clandestines freqüentades per artistes catalans de l’època.
Floreal Soriguera ha mort als 95 anys (en faria 96 el 15 d’abril) deixant un llegat personal inabastable. En l’art, en la docència, l’activisme social i per la seva vocació egarenca. El novembre passat es va crear el Premi de Pintura Floreal Soriguera. El Suri ens deixa 9 anys després de la mort de la seva esposa i companya, la també artista Maria Dolors Duocastella.
Reaccions en la mort d’”El Suri”: “Entranyable, generós, constant…”