Cultura i Espectacles

Marc Riera dirigeix un documental sobre ciberassetjament

S’estrenarà el dimecres dia 16 de novembre a Movistar + i Betevé

El director, Marc Riera, en un instant del rodatge

El ciberassetjament que pateixen els adolescents és l’eix central del documental “Fora de joc, les regles del ciberassetjament“. Dirigit pel terrassenc Marc Riera, s’estrenarà el proper dimecres dia 16 de novembre, a les 22 hores a Beteve i Movistar +. Produït per la productora Ben Mirat, el film es podrà veure properament en altres plataformes i mitjans.

En els 64 minuts que dura el documental, el públic podrà veure fins a quin punt pot afectar una agressió per les xarxes socials, les conseqüències que té i els recursos que hi ha o que manquen per poder fer front. Ens centrem en el ciberassetjament que pateixen
els adolescents, el col·lectiu més vulnerable. El treball posa sobre la taula si el sistema està preparat per facilitar l’accés a les noves tecnologies i, a l’hora, poder controlar o vetllar per les problemàtiques que se’n deriven.

La Lena, l’Oriol, la Carla i el Brian van patir ciberassetjament. En aquest documental, ells són els protagonistes, els valents que davant de càmera, expliquen la seva història com a víctimes d’aquestes agressions a través de les xarxes. La seva valentia els porta a fer visible un problema que estar en ple creixement amb unes greus conseqüències en la salut mental i física.

Es compta amb la participació d’experts com l’Elena Garrido, psicòloga forense: “la reflexió s’ha de començar a posar en qui fa les accions i no en qui les rep”. L’Anissa Ouali, sexòloga, ens explica que “amb el ciberassetjament, hi ha la sensació que cap lloc és segur”. L’’acompanyem a l’Institut a on imparteix un taller d’educació sexual i ús de les xarxes socials. Patrícia Bosch, experta en pedofília, assegura que “ni els ciberassetjadors ni els assetjadors han de presentar cap mena de malaltia mental”.

L’equip del film s’ha desplaçat a Lleida, a l’escola Maria Rúbies, per ensenyar el projecte que es porta a terme dels ciberguaites, a on, els alumnes s’organitzen per denunciar i mitjançar en conflictes que puguin sortir a través de les xarxes socials. Conversem amb els alumnes,
els professors i els mediadors. A l’Institut Virolai de Barcelona, coneixerem l’ús de “B-Resolt“, una aplicació que serveix perquè els alumnes puguin denunciar conductes d’agressions digitals o físiques als seus professors.

“Quan treballem per partits polítics, la seva ciberseguretat té unes mancances molt importants, hi ha moltes coses (serveis de ciberseguretat) que estem fent nosaltres, però que les hauria de fer l’administració pública”, ho afirma, en el documental, Selva Orejón, Hacker, directora d’On Branding, empresa especialista en ciberseguretat .”No tenim un grup concret contra el ciberassetjament perquè el codi penal no ho recull així”, afirma Guillem Gosset, caporal dels Mossos d’Esquadra.

To Top