De vegades es fa difícil tenir a prop als artistes de Terrassa perquè treballen molt a Barcelona i a Madrid. Aquest és el cas, per exemple, de l’actriu Andrea Ros (Terrassa, 1993) que actualment està de gira amb l’obra “Una teràpia integral” per Catalunya. Aquest dimecres, però, obrirà un parèntesi en la seva faceta professional per mostrar-nos la d’escriptora i la de mare. Presenta “Lo hago como madremente puedo”, un llibre pensat perquè totes les dones puguin entendre tot el que passen des del moment que decideixen ser mares. L’acte tindrà lloc a l’Abacus a les 18.30 h.
Explica que aquest llibre és un viatge per l’experiència de la maternitat. “Es una publicació que té lligams amb la comunitat Madremente, que vaig impulsar i de la que en sóc directora. El llibre se centra en la maternitat i reivindica la figura de la dona, tot el procés que passa des de la gestació del fill fins l’etapa de la lactància i la criança”. L’autora considera molt necessari que es doni visiblitat. “ S’escriu molt sobre tot aquest canvi de vida però no prou. La transformació que viuen les dones que seran mares es molt rellevant i estan molt soles”.
L’Andrea conta que ella en pot parlar com a protagonista i part implicada perquè ha viscut l’experiència maternal (té dos fills i va ser mare per primera vegada a 23 anys) i perquè es va adonar que hi havia moments que no sabia ben bé com afrontar la nova etapa. “Poder el llibre arriba una mica tard perquè ja han passat temps, però també calia tenir hores per documentar-te, escriure i trobar una editorial. I això últim és bastant complicat. Al final he tingut sort que l’editorial Destino en fes la publicació en pròleg de Paola Roig”.
També afegeix que és el seu primer llibre i, per tant, calia posar-hi tots els sentits. “M’ha estat difícil perquè he volgut donar molta informació per a les dones que seran mares perquè aquest llibre va destinat a elles. I no és senzill. Porta a terme aquest projecte era una gran responsabilitat”. Ho diu perquè hi ha moltes publicacions d’informació, divulgació, de consells i guies, però gairebé totes enfocades amb el nadó, no pas amb la mare, i el que ella volia era posar la mare en primer pla.
Una comèdia terapèutica
L’actriu fa gira de presentacions del llibre cercant buits en la seva agenda d’actriu. Ara mateix forma part de l’equip artístic que representa “Una teràpia integral” i que està voltant per Catalunya abans del 25 de maig que pujarà a la Villarroel de Barcelona per estar un mes en cartell.
És un text escrit i dirigit per Marc Angelet i Cristina Clemente que parla de les relacions humanes prenent com excusa un curs per aprendre a fer pa. Comparteix escena amb reconeguts actors com Abel Folk, Roger Coma i Àngels Gonyalons. L’actriu se sent molt còmode. “És una obra molt divertida. Té molt de teràpia psicològica. Ve a dir que per fer un bon pa cal estar bé amb un mateix perquè si no no sortirà res del que proposes fer”.
La trajectòria d’Andrea ha estat un no parar des de molt joveneta. La primera gran oportunitat la va tenir amb 13 anys de la mà de Manuel Huerga en la pel·lícula “Salvador (Puig Antich)”. Això va passar l’any 2006 i des de llavors ha interpretat un bon nombre de pel·lícules, sèries i obres. La nena que va començar fent teatre amateur amb Rodamón diu que encara no pot escollir el personatge. Si ho pogués fer, seria la protagonista de “Yerma”, de Lorca.