Cultura i Espectacles

La primera pel·lícula espanyola en 3D s’ha restaurat a Terrassa

L’any 1953, el director Francesc Rovira Beleta va rodar a Barcelona la primera pel·lícula de tres dimensions (3D) produïda a Espanya: el curtmetratge de trenta minuts “El lago de los cisnes”, filmat amb el sistema Cinefotocolor. El film recull un fragment del ballet de Txaikovski que el Ballet Internacional de Londres va representar, l’abril d’aquell any, durant 18 dies, al Gran Teatre del Liceu, amb totes les entrades exhaurides. Rovira Beleta hi va afegir, a manera de pròleg, unes escenes amb Antonio Prat fent de Txaikovsky trobant la inspiració per la seva obra en els cignes del parc de la Ciutadella de Barcelona.

El Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, que l’any 2013 es va instal·lar al Parc Audiovisual de Terrassa, ha fet la tasca de restauració d’aquesta obra pionera, a partir del negatiu original de 35 mm. Algunes imatges d’una impressió original de 35 mm, recollides pel cineasta Joan Gabriel Tharrats (que va donar a la Filmoteca tot el seu fons documental, amb una col·lecció de cinc mil fotogrames de pel·lícules) van resultar ser molt valuoses i es van utilitzar com a referència de color.

La versió restaurada de “El lago de los cisnes” va ser preestrenada aquest dilluns al festival Lumière de Lyon (França). Es va projectar l’apartat “Tresórs et curiosités”, de la secció “Lumière Classics”, que aquest prestigiós festival justament dedica a donar a conèixer pel·lícules restaurades, i la tasca de les cinemateques i arxius fílmics per tal de preservar, reviure i fer conèixer el cinema clàssic.

La intenció de la Filmoteca era presentar aquesta versió restaurada de “El lago de los cisnes” el passat 29 d’abril, amb motiu del Dia Internacional de la Dansa, a la seva seu a Barcelona, però la pandèmia va obligar a cancel·lar la sessió.

“Una restauració excepcional”
La presentació ha estat reprogramada pel pròxim dia 27, en el marc de la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

“Una restauració excepcional” qualifica l’equip del Lumière el treball fet a Terrassa sobre “El lago de los cisnes”. El programa destaca també el fet que Rovira Beleta “va aconseguir un relleu més sorprenent que el de les pel·lícules americanes contemporànies. Accentua la separació binocular, fent encara més espectacular l’avanç dels ballarins cap a l’objectiu”. “Quan el ballarí s’avançava semblava que et tocaria el nas. Ho vaig fer més exagerat que els americans, aixecant una miqueta més la separació binocular, eixamplant, i així el relleu estava més accentuat”, va explicar en el seu dia Rovira Beleta sobre la seva manera de treballar el relleu.

La pel·lícula es va rodar, a més, amb el sistema Cinefotocolor, inventat per Daniel Aragonés, Aquest empresari i enginyer català va associar-se, els darrers anys del cinema mut, amb Antoni Pujol, i va ser la societat Aragonés y Pujol la que muntaria el laboratori Fotocolor.

Un sistema propi de relleu
Francesc Rovira Beleta (Barcelona, 1912-1999) tenia 41 anys quan va fer aquest experiment amb el cinema en color i les tres dimensions. El seu sistema de 3D era força peculiar, aconseguit mitjançant dues càmeres sincronitzades enllaçades per un mirall. La música no va ser enregistrada en directe.

Aquest film pioner va sorgir d’un acord entre l’empresa Orphea, l’empresari del Liceu i el propietari del cinema Winsdor Palace de l’avinguda de la Diagonal de Barcelona, on es va projectar. El director de fotografia va ser Antonio López Ballesteros, i l’ajudant de direcció i director de producció, Josep Maria Forn, que després esdevindria també un cineasta català important (autor de “Companys, procés a Catalunya”). El Windsor Palace va anunciar la projecció de “El lago de los cisnes” com “Un nuevo alarde técnico y artístico del cine nacional. Primera película en relieve de corto metraje rodada en España”.

To Top