S’acaba el cicle nadalenc, i com cada any arrenca la programació del Premi Ciutat de Terrassa de teatre. El concurs organitzat pel Casal de Sant Pere, un dels més prestigiosos de Catalunya, també un dels més longeus, començarà diumenge vinent la seva edició número 46. Una edició que, si bé manté intactes les seves característiques -tretze funcions, una fora de concurs, els diumenges a les sis de la tarda, els mateixos premis-, no deixa de ser la primera d’una nova etapa pel fet d’estrenar comitè organitzador.
Teresa Casals, que durant molts anys ha portat el pes principal de l’organització, va decidir que havia arribat a un final de cicle, i ha passat el relleu a un equip que, en bona part, “ja érem al comitè organitzador, fent tasques de selecció i altres. De manera que ha sigut un traspàs suau”, van explicar Eduard Garcia (president del Casal de Sant Pere), Jordi Serra (president del grup teatral Qollunaka), Sílvia Bartés (presidenta del grup PAM Teatre) i Xavi Palà (membre de PAM Teatre).
Varietat de gèneres i autors
Tot i això, el nou equip organitzador ha introduït petits canvis i novetats. En la programació han buscat com sempre la varietat, i s’hi podran veure clàssics (“L’inspector” de Gogol), comèdies divertides i estripades (“Mentiders”, “A les fosques”) melodrames (“La cabra o qui és Sylvia”) i obres d’intriga (“L’habitació de Verònica”, d’Ira Levin, l’autor de la novel·la “La semilla del diablo”). “Pero cada cop intentarem portar propostes més agosarades. Sense fer un trencament radical, es tracta d’acostumar al públic del concurs a una altra mena de llenguatges teatrals”.
Així,, la programació començarà amb “Bruna”, un musical, gènere molt inhabitual, “i que suposa una arrencada potent pel Ciutat de Terrassa. És una obra que ha funcionat molt bé, que va ser un gran èxit a la Mostra de Teatre del Centre Català de Madrid, i ha agafat tanta anomenada que fa un mes i mig que la gent està trucant per reservar entrades (i no pot fer-ho, perquè no tenim reserves al concurs)”. Una altra aposta innovadora és “Adolescer 2055”, una comèdia negra sobre sis adolescents que viuen un càsting per ser adoptats per una família. I per tancar la programació, “Nebraska”, un text “que va ser el premi Recull de fa tres anys i que no deixarà a ningú indiferent”.
Un jurat de grups de teatre
El jurat experimenta una renovació absoluta. Anna Carol segueix com a presidenta, però la resta de membres formen part de consolidats grups de teatre de la ciutat: Ruben Domènech (Farga’m), Margarita Fagregat (El Social), Eloi Falguera (Punt i Seguit), Ricard Martínez (Amics de les Arts), Xavi Pallejà (PAM) Montserrat Pallejà (Qollunaka i Anton Maria Trullas (34 Passes).
El palmarès de premis segueix sent el mateix. Tres al millor grup amb dotació econòmica (400, 300 i 200 euros) i els de categories només amb trofeus, com els de votació del públic i del jurat jove (format pels joves de PAM Teatre), que es mantenen. I pel que fa als premis, la darrera novetat d’aquesta edició: el disseny dels trofeus, que l’escultor Joan Martínez ha fet especialment pel Ciutat de Terrassa de teatre.
La programació
“Bruna”, de Mar Puig i Mateu Peramiquel. Companyia: Grup Amics del Teatre d’Ullastrell. 19 de gener.
“L’ habitació de Verònica”, d’Ira Levin. T per tu Companyia de teatre Ateneu Igualadí. 26 de gener.
“La cabra o qui és Sylvia”, d’Edward Albee. Cor Enllà (Cornellà de Llobregat). 2 de febrer.
“Mentiders”, d’Anthony Neilson. Guspira Teatre (Cassà de la Selva). 9 de febrer.
“A les fosques” (creació pròpia). La Corriola Teatre (La Pobla de Mafumet, Tarragonès). 16 de febrer.
“L’inspector”, de Nikolai Gógol. Pierrot Teatre (Centelles). 23 de febrer.
“L’últim joc de la nit” (creació pròpia). Qollunaka (Terrassa). Obra fora de concurs. 1 de març.
“La cançó de les mentides”, d’Alfonso Paso. Grup Teatre Paranys (Sant Joan de Vilatorrada). 8 de març.
“Adolescer 2055”, de Roberto Santiago. Deixalles 81 (Sant Feliu de Codines). 15 de març.
“En línia” (creació pròpia). Grup de Teatre Bell-lloc (Sant Pere de Ribes). 22 de març.
“Nebraska”, de Jordi Portals. Produccions Carles Canet (Granollers). 29 de març.
Totes les funcions , a les sis de la tarda, a la sala Crespi (c/Major de Sant Pere, 59-63). Preu: 12 euros (socis, estudiants i jubilats, 10 euros).