Valentí Grau: mimar el blues, més enllà del jazz

Valentí Grau rep diumenge el Premi “Big Bill Broonzy”, per la seva contribució al gènere del blues. Conversem amb ell sobre els seus orígens com a programador

  • Valentí Grau és una de les ànimes del Club de Jazz Terrassa -
Publicat el 25 d’abril de 2025 a les 17:14
Actualitzat el 25 d’abril de 2025 a les 17:32

Valentí Grau (Terrassa, 1943), rebrà diumenge el Premi “Big Bill Broonzy”, que entrega la Societat “L’Hora del Blues” de Barcelona.

El guardó distingeix “la divulgació, passió i reconeixement de Valentí Grau al blues i la música negra en concerts i festivals, tant a la Nova Jazz Cava de terrassa com per tot Catalunya”, enraonen des de l’organització.

Grau rebrà el premi demà diumenge, a les 19.30 hores, en el marc del Festival Primavera in Black, que té lloc als Jardins de Can Sumarro de l’Hospitalet de Llobregat.

“El premi és de tots”

Grau, director artístic de Jazz Terrassa, explica: “Per mi, aquest un premi important. Em sento feliç. Tota manera, malgrat que al meu nom, és de tot el Club de Jazz”.

I és que Terrassa és una aposta segura per al blues. “Aquí sempre fem una Nit de Blues, durant el Festival de Jazz”, diu Grau. Enguany, de fet, va estar protagonitzada per la històrica banda d’Albie Donnelly’s Supercharge.

A banda d’altres concerts com va ser -en el cas d’enguany- l’actuació de Big Mama Montse & Friends. 

“I també programem concerts de blues, durant la Temporada Estable”, afegeix Grau. “Però és que avui en dia ningú no organitza concerts de blues. No en fan enlloc. Vas a Barcelona i no en trobes”, lamenta el terrassenc. 

Des de 1962

Grau va començar de jove en la programació musical. Nascut el 1943 a la Terrassa de postguerra, s’encisa del jazz l’any 1962. Precisament, a Amics de les Arts. És allà on havia nascut el Club de Jazz tan sols tres anys abans. “El jazz és una sensació que em va atrapar un dia de 1962”, ha recordat en diverses ocasions. 

El 1964 va organitzar el seu primer concert. Encetava així una llarga carrera com a mànager, promotor i organitzador. “De jove muntava coses grans. Recordo un festival als afores de Cardedeu, com si fos ara el Canet Rock”, recorda. Una carrera durant la qual en alguns espais del circuit internacional se l’ha conegut com a Valentino (com ara a Nova York). 

I també de reconeixements. Ja fa anys que el van distingir com a Terrassenc de l’Any, en la gala anual que organitza el centre El Social. Molt més recentment, l’any 2022, el Casinet de l’Espardenya el va fer Capgròs de l’Any. Grau encara estava a casa en el moment en què es va descobrir la identitat del capgròs i va haver de sortir corrent cap al Raval de Montserrat. I el 2024 va ser Premi Gent de Terrassa, que atorga el Diari de Terrassa.

“Per què estem aquí, asseguts, ara mateix?”, interpel·la Grau a aquest periodista. “Perquè som la darrera baula, d’una cadena que va començar el 1959”.

O filant més prim, des de 1953, quan es funda un iniciàtic “Hot Club de Jazz de Terrassa”. O encara més: des de 1935, durant la II República, quan es té constància de la primera aparició d’un “Hot Club” a un local de la Rambla, gràcies a Pere Casadevall i d’altres. 

Nosaltres? La darrera baula, el 2025, del fil musical. Però ens succeiran molts altres.

Cheniti actua dissabte a la cava

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de Jazz, avui, la Nova Jazz cava acull aquest vespre el concert de Manel Cheniti & The Enrique Heredia Trio Feat. El recital arrenca a les 21.30 hores i l’entrada té un cost de 15 euros. Es tracta de l’estrena a Terrassa de la veu i la música de la vocalista francesa Manel Cheniti. Estarà acompanyada del bateria Enrique Heredia i el saxofonista franco-català Esaie Cid. Són interpretacions plenes de swing, amb influència del gòspel i de grans dives com Dinah Washington, Billie Holiday...