La XXII Fira Modernista comença a escalfar motors. A tres setmanes de la seva celebració (els dies 9, 10 i 11 de maig), s'ha inaugurat una exposició que prendrà tot el sentit arribada la fira.
Es tracta de "Muncunill, portes endins”, que inclou fotografies de detall de 12 portes d’altres tants edificis projectats per Lluís Muncunill.
Com no podria ser d’una altra manera, l’exposició s’ubica a la Masia Freixa, la joia de la corona del seu llegat. Mig centenar de personalitats relacionades amb l’arquitectura s'han aplegat a l’acte, organitzat pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC).
El delegat del Vallès, Fermín Aparicio, ha saludat els presents lloant Muncunill. “No només va construir edificis, sinó que també construir identitat i futur”. Al seu parer, aquesta exposició és com “obrir una porta nova”.
Ho va coincidir Marta Peralta, comissària de la mostra juntament amb el veterà Jan Baca. “Amb aquesta exposició volem posar en valor qui va ser, i no tant què va fer”, enraonava ahir Peralta. Baca també lloar la figura de Muncunill, del que diverses generacions darquitectes n’han après, va dir.
La trobada d’ahir també va aplegar familiars de Lluís Muncunill (1868-1931), com la seva neta Maria dels Àngels Muncunill. “Aquest abril es compliran 94 anys que va morir l’avi”, explicava. Muncunill, de fet, va morir en la casa familiar al carrer Puig Novell, després d’haver viscut al carrer Topete.
Tanmateix, ell era bagenc. I després de cursar estudis a Barcelona, va entaular relació a Terrassa tot venint a visitar la seva família de la masia de Can Parellada (el seu nom complet és Lluís Muncunill i Parellada).
Finalment, va esdevenir arquitecte municipal de la ciutat (entre els anys 1892 i 1903). I es va casar amb la pubilla de la masia de Can Palet de la Quadra, Àngels Palet.
A la trobada també hi era un altre net de Muncunill, Carles Escudé, també arquitecte. Tota una nissaga d’arquitectes que no acaba aquí: Com la mateixa Maria dels Àngels Muncunill, dos tataranets de l’arquitecte estudien avui en dia arquitectura, entre les quals Laura Miralda.
A la trobada també hi era Mireia Freixa, qui va viure la seva infantesa a la Masia Freixa i que ahir es mostrava visiblement feliç de la trobada inaugural. Professora emèrita de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB), ella mateixa ha cedit alguns objectes d’època per a ambientar l’exposició; i també ha redactat els textos que acompanyen les imatges.
I encara més: Tal com va anunciar ahir el regidor de Cultura, Joan Salvador, s’espera que la sala d’actes de la Masia Freixa continuï en el seu procés de museïtzació, com centre d’interpretació del modernisme. “Esperem que l’any vinent ja estiguem adaptant aquesta sala a la configuració clàssica que tenia, tot recuperant una antiga paret i el seu mobiliari”, va anunciar ahir.
No va ser l’únic anunci: També es va fer públic que aquesta exposició tindrà més actes relacionats. Com ara una taula rodona sobre l’obra de Muncunill, que tindrà lloc el pròxim 7 de maig; i en la que participarà Lluís Rambla, arquitecte i també present a l’acte d’ahir.
Entre les portes que es retraten a l’exposició, s’inclouen les ubicades al voltant del carrer del Nord (Impremta Ventayol, Magatzem Boix, Magatzem Emili Matalonga...) com del Passeig (Gran Casino, Casa Baltasar Gorina...).