La utopia d'aconseguir que l’escudella ragi per totes les aixetes

L’egarenc Pau Gómez estrena dissabte al Teatre Alegria “L’Escudellómetro” (19 hores), adaptació d’un monòleg de Santiago Rusiñol del 1905

  • Pau Gómez, durant un recent assaig -
Publicat el 24 d’abril de 2025 a les 19:59
Actualitzat el 25 d’abril de 2025 a les 10:03

Poc es pensava Santiago Rusiñol quan va escriure “L’escudellòmetro”, l’any 1905, que el seu monòleg entroncaria amb un terme contemporani com la “renda universal”, l’any 2025.

El resultat és una crida a la “renda universal alimentària”, reflexió que subjau en l’adaptació lliure del terrassenc Pau Gómez (i l’equip tècnic que l’acompanya).

I precisament, el representen aquest dissabte al Teatre Alegria (19 hores). Estrenat originalment el 1905 al Teatre Català (Romea) i interpretat per Joaquim Vinyas, “L’Escudellómetro” planteja un projecte utòpic: aconseguir que l’escudella ragi per totes les aixetes de les cases, garantint així una mena de renda bàsica alimentària que transformaria la societat. 

“És una proposta que, tot i sorgir fa més d’un segle, ressona plenament en el debat contemporani sobre el dret a l’alimentació i les polítiques de benestar”, sosté el terrassenc Pau Gómez. 

Santiago Rusiñol imaginava un home estrany, vestit de manera descurada, que ha inventat un aparell capaç de posar fi a la fam i les desigualtats socials. Aquest dispositiu, una gran olla de pressió que produeix escudella constantment per alimentar tota una ciutat, simbolitza el poder igualador de la cuina popular.

Des del 1905

Si bé es basa en el text del 1905 (que han mantingut íntegrament) l’han farcit de més escenes, tot afegint moments físics, alguna cançó, àudios de la recepta de l’escudella, àudios amb testimonis que Gómez ha anat entrevistant...

“Jo crec que el text del 1905 ja és, en sí mateix, divertit. Amb la volta que li hem fet, pensem que el fa curiós i diferent. Aviam com li arriba a la gent, com hi connecten...”, diu Gómez. 

I segueix: “Hem optat per una posada en escena bastant contemporània, que xoca amb el text de Santiago Rusiñol, però precisament buscàvem això. Et fa descobrir un tipus de teatre diferent, malgrat que amb el Festival TNT ja hi estem acostumats a Terrassa”.

Des del 2023

L’obra de dissabte és la culminació d’un procés que va començar el 2023, sota el nom de “Relleus”, arran d’una beca Terrassa Crea. 

“Aquella fase inicial era més una experiència de cuina a l’escenari, mentre que ara és un format més teatral”, diu Gómez. Finalment, “L’Escudellómetro” va ser estrenada a la Fira Mediterrània de Manresa, la tardor del 2024.

I demà dissabte arriba fins al Teatre Alegria. “Em fa molta il·lusió portar l’obra a Terrassa, actuar a casa”, conclou el dramaturg.