El mercat dels llibres viu un moment de rècord: el 2024 es van facturar a Espanya més de 1.200 milions d’euros. Al seu torn, des de 2020, els llibres de segona mà han experimentat un gran “boom” per les dificultats econòmiques i la sostenibilitat: “El que més crida l’atenció és el preu a què venem els llibres”, explica Pere Galceran, director de Re-read Terrassa. De mitjana el preu d’un llibre nou a Catalunya sobrepassa els 14 euros, a Re-read es poden obtenir per només quatre. Un altre dels atractius del reciclatge de llibres és la història de cada un d’ells: per quines mans han passat o què hi amaguen a dins. En Pere ens ensenya alguna de les troballes més curioses que amb els anys ha anat descobrint a l’interior dels llibres de la seva botiga:

- Les ressenyes amagades: Un dels costums més antics dels lectors és marcar la primera pàgina del llibre amb el seu nom, la data en què el van finalitzar i una petita valoració. Una forma de comunicar-se amb el pròxim lector.
----------------------

- Postals: Tota mena de full pot servir com a punt de llibre i aquesta postal n’és un bon exemple. “Felices pascuas les desea el repartidor de periódicos”, un missatge que rondava per les bústies de Terrassa durant l’any 1969.
----------------------

- Anell de puros (punt de llibre): La marca de tabac Álvaro va llençar el 1969 una col·lecció de 107 anells sobre el Quixot. Tots ells, numerats, compten amb una il·lustració del pintor José Segrelles, que representa una escena de la novel·la. En aquest cas, l’anell tretze representa una escena del capítol VII.
----------------------

- Dedicatòries d’autor: Molt sovint els llibres de segona mà compten amb dedicatòries que els autors van fer als primers propietaris del llibre. En aquest cas es tracta d’una dedicatòria de Joaquín Berges, dins la seva novel·la “Ganas de vivir”.
----------------------

- Primeres edicions i clàssics: Els més romàntics poden trobar a botigues de segona mà com Re-read, relíquies com “No es pot tirar llenya al foc”, de Lleó Tolstoi, editada i traduïda a Barcelona l’any 1936, just abans de l’inici de la Guerra Civil. Per les llibreries de Re-read també s’amaga una primera edició, de 1928, de “Cartes de lluny” de Josep Pla.