Les icòniques fotos de l'entrada dels nacionals el 1939, a l'Arxiu Tobella

L’Arxiu Tobella va estrenar ahir l’exposició “La mirada artística dels germans Joan i Jeroni Font Casals”

  • Espectador durant la inauguració -
Publicat el 22 d’abril de 2025 a les 21:03

La presentació de l’anuari “Terrassa 2024” va coincidir dimarts amb la inauguració de l’exposició “La mirada artística dels germans Joan i Jeroni Font Casals”, que ofereix una selecció d’una cinquantena  d’imatges -moltes d’elles inèdites- procedents del fons fotogràfic donat a l’Arxiu pels seus fills: Pere, Margarita, Rafael i Jordi Font Salvador, Maria Carme, Pepa, Maria Rosa i Joan Font Lloveras, l’any 2018.

L’exposició està dividida en les dues sales de la planta baixa de l’Arxiu Tobella. En el passadís, es pot veure diferent cartelleria publicitària. “Correspon a l’obra de Jeroni, qui va ser el germà més conegut a la ciutat per fer publicitat i cartells de la Festa Major”, explicava dimarts Montse Saludes.

La sala gran, en canvi, està dedicada exclusivament a la fotografia. “Són fotos dels dos germans, no distingim l’autoria perquè no la sabem. De fet, se’n anaven junts a fotografiar la ciutat”, explica Montse Saludes. 

Entrada dels nacionals

Les fotos son en blanc i negre i destaquen les imatges dels anys trenta del segle XX. De fet, s’hi exposen les fotos més conegudes de l’entrada de les tropes nacionals a Terrassa, l’any 1939. “Tot i que són imatges que estan molt vistes, no deixen de ser fotografies úniques, increïbles”, explica, sobre la feina dels germans Font Casals.

De fet, les imatges amb la desfilada de tropes lleials a Franco són impactants per la gran similitud de la ciutat amb l’actualitat, com ara el Raval de Montserrat. Una imatge en la que tanmateix hi ha canvis evident: es pot apreciar que el terra és de llambordes (les mateixes que van aparèixer al 2023 amb la reforma del Passeig d’Ègara). També es veu una nau auxiliar al Mercat de la Independència (la plaça triangular que avui dia ocupa la terrassa del restaurant Cresol). 

Altres fotografies mostres el campanar del Sant Esperit, fetes des de les altures; així com imatges de la Masia Freixa (en qualitat de masia residencial privada, no pas d’equipament públic). 

Cultura popular 

I als anys trenta també pertanyen les fotografies de les colles de Cultura Popular actuant davant l’Ajuntament. Es pot veure un ball dels nans vells, una estampa dels Gegants i una actuació castellera.  
Imatges que poden tenir una rèplica quasi exacta uns 85 anys més tard, quan les mateixes colles actuen davant de l’atri de l’Ajuntament.