On són els joves i per què no pas als ateneus?
Un debat a Amics de les Arts posa el focus sobre com atraure el jovent per tal que participi de les entitats tradicionals com casals i ateneus. On són els joves?

Ara a portada
Publicat el 03 d’abril de 2025 a les 19:13
Coincidint amb les massives diades del 8 de març entre 2016 i 2019, va sorgir l’etiqueta #OnSonLesDones a l’antic Twitter (ara X). Avui, a més a més, la pregunta que han afegit les entitats socioculturals és #OnSonElsJoves.
Un debat celebrat a mitjan març així ho va reflectir. I va tenir lloc, no pas per casualitat, a Amics de les Arts: potser la més rellevant de les entitats culturals de Terrassa, però que s’enfronta al mateix repte que totes: un escàs relleu generacional.
La seva presidenta, Maria Miralda, encetava el debat apuntant a una hipòtesi, dins de moltes altres: que “les xarxes socials fan que cada vegada els projectes siguin més individuals, de forma que l’esperit de trobada i comunicació s’està perdent”.
Estirant d’aquest fil, Marta Buch, dels Lluïsos de Gràcia (a Barcelona), contraposava: “Fem cultura local. Així que allò digital no ens fa por. No són enemic, sinó aliat.
Igualment, Marcel Taló, president del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, apuntava: “Si quan ens plantegem què fem amb el jovent, diem que estan massa enganxats a les xarxes, estem dient que és culpa seva perquè no s’integren”.
I prosseguia: “Les eines digitals no tenen per què exhaurir els vincles socials, potser el poden reforçar”. Ara bé, caldrà conèixer abans com viuen els joves el fet cultural. “Perquè el jovent ja no s’associa, se subscriu. A un pòdcast, a ‘influencers’, a plataformes digitals...”, diu.
Tornant al pas previ, caldria demanar-se: “Que els joves no estiguin a les nostres entitats és una crisi... O senzillament un canvi de paradigma?”. Taló ho desenvolupa així: “Perquè l’associacionisme d’avui és hereu del segle XX. I i de les seves condicions materials. I potser l’associacionisme el del segle XXI serà diferent, no necessàriament millor ni pitjor”.
I llavors, com caldria enfocar les necessitats del jovent? Marta Buch, dels Lluïsos de Gràcia, apunta: “Cal que els joves sentin que tenen espai per desenvolupar idees. Adaptar-nos a ells: Oferir-los el que podem: Espais, formació... Escoltar-los. I incorporar-los a les juntes de les entitats”.
Notícies recomenades
-
Cultura i Espectacles Lildami i Miki Núñez canten junts al single "El camí": continuar endavant malgrat els entrebancs
-
Cultura i Espectacles Endevinar els poemes de Brossa
-
Cultura i Espectacles LaFACT inaugura una exposició dels poemes visuals de Joan Brossa
-
Cultura i Espectacles “Em sento un cubà 'newyorker', però sempre viatjo amb aquell nen humil de l'Havana"