La biennal Manifesta portarà cinc artistes internacionals a la subseu de Terrassa
Terrassa serà la ciutat protagonista del 24 al 29 de setembre, amb la celebració de la Focus Week

Ara a portada
Publicat el 03 de juliol de 2024 a les 11:36
La biennal d’art Manifesta 15 portarà a Terrassa les obres d’artistes internacionals com Antoni Miralda, Ana Mendieta, Tanja Smeets, Marcus Kueh, Buhlebezwe Siwani i Seyni Awa Camara.
D’entre la programació artística de la Manifesta 15, destaca la presència del terrassenc Antoni Miralda. Artista multidisciplinari, ja fa cinc dècades que investiga l’art del menjar, a través d’un llenguatge vibrant i inclusiu, basat en la participació i la celebració dels sentits. Ha experimentat amb la fotografia, el vídeo, l’escultura, els collages, els objectes, els monuments i les desfilades.
L’artista senegalesa Seyni Awa Camara destaca per una visió artística fonamentada en veritats i històries atemporals, assumint un rol de pont entre el passat i el present. Criada per la seva mare, una terrissaire que la va iniciar en l’escultura des de molt jove, Camara i els seus germans bessons van passar per una iniciació espiritual als boscos de Casamançe (Senegal). Considera que les seves escultures són materialitzacions de somnis, revelacions i fantasies que esculpeixen narratives i emocions a través de l’argila. Les obres de Camara reflecteixen un espectre de la humanitat que l’artista ha elaborat al seu jardí i després ha cuit en un forn de foc obert.
Marcos Kueh és un artista tèxtil format en disseny gràfic i publicitat. Nascut a Malàisia, sempre l’ha fascinat la seva identitat i el lloc que ocupa als discursos occidentals. A través de la seva pràctica, preserva les llegendes contemporànies incorporant-les als teixits, utilitzant fibres per embastar fragments de les narracions quotidianes que troba, tal com feien els seus avantpassats de Borneo amb els seus somnis i llegendes, abans de l’arribada dels alfabets escrits d’Occident.
L’artista neerlandesa Tanja Smeets s’endinsa en el regne dels processos de creixement orgànic i la delicada interacció entre natura i artifici a través de les seves captivadores instal·lacions. Ja sigui en espais públics o en galeries de museus, les seves creacions estableixen un profund diàleg amb el seu entorn arquitectònic, convidant el públic a un món on el temps sembla haver quedat aturat.
Al llarg de la seva breu però prolífica carrera, l’artista cubana Ana Mendieta va concebre una obra trencadora que va plasmar en fotografia, cinema, vídeo, dibuix, escultura i instal·lacions especialment dissenyades per a llocs concrets. Alguns dels seus temes principals —l’exili, el desplaçament i el retorn a la natura— tenen encara en l’actualitat una profunda rellevància. Mendieta va néixer a l’Havana, Cuba, el 1948, i va morir a la ciutat de Nova York, el 1985. Les seves obres estan presents a les col·leccions de 122 institucions públiques.
L’obra de Buhlebezwe Siwani qüestiona l’estructura patriarcal del cos i l’experiència de la dona negra en el context sud-africà. Com a sangoma iniciada, una curandera espiritual que treballa en l’espai de la mort i la vida, Siwani centra la seva pràctica artística en la ritualitat i la relació entre el cristianisme i l’espiritualitat africana. A la seva obra, el seu cos ocupa un espai central i actua en diversos registres com a subjecte, objecte, forma, mitjà, material, llenguatge i lloc. La seva obra es plasma en vídeo, fotografia, escultura, instal·lació i obres sobre paper. Tots els seus projectes aborden la relació entre els rituals ancestrals i la vida moderna.