Andreu Claret: “Tota guerra té moments de tendresa”
Escriptor i periodista, Claret va lluitar contra el franquisme i va militar al PSUC. Ara ha publicat una nova novel·la històrica

- “La fotografia és molt important, gairebé a nivell de teràpia vital”
Ara a portada
-
Terrassa El ple ajornat es farà dimecres i inclourà una proposta d'expedient sancionador a Vox Pilar Màrquez
-
-
Terrassa Tot per Terrassa anuncia accions legals per la samarreta de la portaveu de Vox Pilar Màrquez
-
-
Terrassa La històrica Llibreria Boada Riera torna a obrir en forma d'hamburgueseria el dilluns Redacció
Publicat el 30 de setembre de 2021 a les 12:10
Actualitzat el 30 de setembre de 2021 a les 12:11
El prestigiós periodista i escriptor Andreu Claret va presentar el seu nou llibre, titulat “1939. La caiguda de Barcelona”, a la Sala Joaquim Cardellach dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals.
Què es trobaran els lectors fidels a la seva nova novel·la? Els fidels i els no tan fidels poden trobar una recreació de l’atmosfera que es vivia a Catalunya l’any 1939. Concretament, a Barcelona, on faig un recorregut dels últims dies de la Barcelona republicana i també dels llocs que feien frontera.
Lluís Companys té una gran participació en la novel·la. Sí, és una mica el fil conductor de la novel·la, com a home i personatge dramàtic, no entro en els debats polítics. És un home que va patir molt amb l’arribada del franquisme, com milers i milers de catalans.
Hi ha part de ficció i part de realitat. En tota novel·la històrica, la història és una mena d’esquelet. Jo intento ser curós i el que li faig fer i dir a Companys intento que sigui versemblant.
Hi ha els personatges de ficció. Hi intervenen un boxejador, que és el guardaespatlles de Companys, una prostituta polonesa i una periodista catalana, que es diu Irene, en record de la Irene Polo, que va ser una gran periodista dels anys trenta.
És una novel·la que tracta de venjança? No és un llibre per explicar les malifetes del franquisme, que són prou conegudes i algunes prou actuals, per desgràcia. És per explicar aquest èxode bíblic, de mig milió de persones en pocs dies. He volgut explicar aquest drama col·lectiu que, lamentablement, ha estat poc reconegut en la narrativa catalana i, no diguem ja en el cinema. Però també moments de tendresa, perquè tota guerra té moments de tendresa i surten en aquest llibre.
D’aquest èxode, no se n’ha parlat gaire? Sóc fill de l’exili i allà se’n parlava i ho porto a dins. Intento transformar-ho en material de narrativa. Quan vaig tornar a viure a Catalunya, la gent no en sabia res, d’això. I, malauradament, encara passa avui.
I per què s’oblida aquest fet? En part perquè la guerra va ser violenta a tot arreu, i a Catalunya també. Hi va haver molta violència gratuïta, també a la part republicana, i no ho hem d’oblidar, tot i que la responsabilitat és dels que van fer el cop militar.
La guerra va estroncar la vida de milers de persones. La vida i les il·lusions. Va matar molts desitjos de tipus personal i afectiu i va suposar molta mort, violència i misèria. La retirada no es va fer de forma ordenada.
Notícies recomenades
-
Cultura i Espectacles Valentí Grau: mimar el blues, més enllà del jazz
-
Cultura i Espectacles Un curt de l’ESCAC anirà al festival de Cannes
-
Cultura i Espectacles La utopia d'aconseguir que l’escudella ragi per totes les aixetes
-
Cultura i Espectacles Què fer aquest cap de setmana a Terrassa: 26 i 27 d'abril