Apunta l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que l’ictus continua sent la segona causa de mort en tot el planeta. I que provoca al voltant d’un 10% de les defuncions totals. A més, al nostre país és la primera causa de discapacitat adquirida en les persones adultes i, a Catalunya, és el motiu principal de 13.000 ingressos hospitalaris l’any, circumstància que significa que es produeix un ictus cada 40 minuts.
És bàsic saber que la recuperació després d’un ictus dependrà principalment de la rapidesa amb què es rep assistència mèdica. Per aquest motiu, a Catalunya s’ha instaurat un codi d’emergència, que s’ha implantat a tot el territori per al tractament d’aquesta malaltia. Estem parlant del Codi Ictus.
Es tracta d’un protocol d’actuació urgent que activa una xarxa de dispositius assistencials que estan adreçats a facilitar una atenció immediata als pacients amb sospita d’ictus, i la intenció és que aquesta atenció es realitzi amb tan aviat com es pugui per evitar conseqüències negatives posteriors.
Avís al SEM
Quan el SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) rep un avís i envia una ambulància per atendre a la persona que se sospita que pateix un ictus, és quan s’activa aquest protocol. Per a la primera avaluació inicial, els professionals utilitzen l’Escala RACE, que és l’acrònim de Rapid Arterial oCclusion Evaluation, que determina la gravetat de la situació L’Hospital Universitari Mútua de Terrassa és el centre de referència a la nostra ciutat per a l’atenció del Codi Ictus.