Terrassa

25N: “Continua la desprotecció”

La celebració del 25N, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones, evidencia el nou paradigma feminista. Les protestes de carrer continuen, mentre que les seves demandes guanyen rellevància i influència política

Si el 25N serveix com a termòmetre del feminisme, es podria deduir que el moviment manté el seu poder de mobilització als carrers, tot i que un pel per sota d’anteriors convocatòries. Per contra, consolida la seva visibilitat i influència en les institucions.

Ahir, unes desenes de persones van participar de la manifestació del matí convocades pels grups feministes. Tenia al seu favor que tornava a ser unitària, del gruix de col·lectius feministes (que en anys anteriors es manifestaven per separat). A la tarda, nombroses persones es va concentrar davant l’Ajuntament de Terrassa (amb la presència de l’alcalde, Jordi Ballart), una protesta que va tenir rèplica davant les seus de districte.

Les xifres de participació en aquesta diada per l’eliminació de la violència envers les dones és rellevant, tot i que no arriba al moment en que es va viure una eclosió feminista mundial, arran de fites històriques com la resposta a “La manada” (2016), el #MeToo (2017) i la “Vaga feminista” (2018). Va ser en aquell temps, també, quan el 25 de Novembre va anar prenent cada cop més pes en el calendari. I el 25N va esdevenir un 8-M en petit, centrat en la protesta contra els assassinats de dones. D’aquí neixen les marxes de torxes a la nit, amb manifestants vestides de negre i corejant el lema “Ni una menys” i “Ens volem vives”.

També va ser així a Terrassa, on les marxes de torxes eren l’aixopluc dels col·lectius feministes juvenils. Unes marxes no mixtes (es convidada els homes a no participar) que van generar debat sobre el paper dels homes en el feminisme. Enguany, tanmateix, no s’ha organitzat cap marxa de torxes per primer cop en la darrera dècada.

Protesta del matí / NEBRIDI ARÓZTEGUI

En aquest context, el discurs feminista ha guanyat visibilitat i ha calat tant a les institucions com en entitats i en la societat en general. La pròpia administració parla de “feminicidis” i no d’assassinades per “violència de gènere”. Els cossos policials reben formacions sobre com abordar el contacte amb els dones denunciants d’agressions. I en l’esfera pública, ni el petó a Jenni Hermoso ni el cas Errejón haguessin esclatat amb tanta força fa 10 anys.

Protesta als jutjats

La marxa d’ahir va arribar als Jutjats de Terrassa, on van denunciar “la violència masclista d’institucions policials i judicials”. “Ni les unitats especialitzades ni els jutjats de violència de gènere estan servint, mentre la desprotecció continua”, van assegurar.

Debat al ple de divendres

Els col·lectius feministes Casal de la Dona, Grup de Dones Sant Pere Nord, Rudes Rebels, Entre totes i Petra Maternitats feministes presentaran aquest divendres una proposta de resolució al ple de l’Ajuntament de Terrassa. Denunciaran “la lentitud dels serveis i les llistes d’espera que obliguen les dones a continuar convivint amb els seus agressors” i el comportament a comissaries i tribunals, que —diuen els col·lectius feministes—, “posen en dubte el relat de la dona de forma contínua i repetida, generant-los por de no ser cregudes”.

Les papallones / ALBERTO TALLÓN

10.000 papallones liles

Ahir va tenir lloc a Terrassa l’acció performativa “El batec de les papallones”. L’acció s’inspira en la figura de les germanes Mirabal, conegudes com “Les Papallones”, que van ser assassinades el 1960 per la seva militància feminista a República Dominicana.

De fet, enguany s’han distribuït 10.000 papallones lila perquè entitats, comerços i equipaments les col·loquessin en un lloc visible per fer palès el seu rebuig a la violència masclista. Van ser moltes les botigues del centre que van col·locar aquestes papallones als seus aparadors. A més a més, durant la setmana passada alguns usuaris de la BCT van participar d’un procés de creació artística col·lectiva, tot decorant amb aquestes papallones el finestral de la biblioteca.

Finalment, també es van mostrar durant les concentracions d’ahir a la tarda davant l’Ajuntament de Terrassa.

Més actes els dies vinents

Lectura a la BCT: Lectura en veu alta amb nom de nena, a càrrec de la Biblioteca Central de Terrassa. Dimarts, 17.30 hores.

Webinar sobre “interseccionalitat”: L’Ajuntament organitza un webinar sobre com es poden abordar les violències masclistes contra les dones amb discapacitat. Dimecres, 16 hores.

Partit de futbol femení: A càrrec d’Ègara Futsal Guerreras Diversas i FC Maurina Egara Femení A l’estadi CF Maurina Ègara
(carrer de Calderón de la Barca, 98). Dimecres, 20 hores.

Festa LGTBIQ+: El col·lectiu Rudes Rebels organitza una cafeta al Kasalet. Divendres, 20 hores.

“La síndrome de la mala mare”: Xerrada i debat a la Biblioteca Central, a càrrec de Mar Giménez Vidal, llicenciada en Dret i Criminologia. Dissabte, a les 17 hores

Club de lectura: Quart Creixent organitza un club de lectura de la novel·la “A casa teníem un himne”, de Maria Climent. Al casal La Tafanera. Dissabte, 11 hores.

25N: “Continua la desprotecció”
To Top