Terrassa

Terrassa rep el premi al compromís europeu

El Consell d’Europa ha atorgat aquesta tarda a Terrassa el Premi d’Europa 2024

La regidora Rosa Boladeras, rebent el premi de mans de la delegació europea /Alberto Tallón

“La identitat d’Europa és la suma, a vegades contradictòria, de moltes identitats. I el mateix podem dir de la identitat de Terrassa”. Amb aquesta frase l’alcalde Jordi Ballart, que aquest dijous no ha pogut ser al ple per raons de salut, ha resumit la simbiosi entre la ciutat i la realitat europea en el parlament de cloenda del premi d’Europa 2024. Un projecte comú en el qual Terrassa es compromet, ha dit, “a continuar avançant per la construcció d’una Europa més forta, més unida, més diversa i amb més futur que mai, en un món que ens planteja tants reptes com oportunitats”.

El saló de plens ha estat l’escenari de l’entrega del Premi d’Europa 2024 a Terrassa, un guardó que atorga cada any l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa i que reconeix els municipis que es distingeixen pel seu compromís europeu. La ciutat destaca per la seva participació en la captació de fons europeus, en el foment d’intercanvis de cooperació transnacional a través de xarxes de ciutats com Eurocities o participant en les comissions de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).

La delegació europea, en el moment de l’entrega del guardó a la regidora Rosa Boladeras al Saló de Sessions / Alberto Tallón

Per problemes de salut, Jordi Ballart ha pogut ser a la cerimònia oficial. La regidora de Relacions Internacionals, Rosa Boladeras, ha estat qui ha donat lectura al seu discurs i ha rebut en el seu nom el guardó europeu del mans del president del Subcomitè del Premi Europa de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, l’alemany Christian Petry. A la cerimònia han assistit membres dels grups municipals, representants dels agents econòmics i d’institucions supramunicipals, ciutats agermanades i representants diplomàtics.

L’acte ha tingut la presència de membres de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (PACE), així com de l’ambaixadora de Bòsnia Hercegovina, Vesna Andree Zaimovic, el cònsol emèrit de Bòsnia Hercegovina, Ramon Jufresa, el cònsol d’assumptes culturals del Consolat de Mèxic a Barcelona, José Antonio Mendoza, el president del Consell Català del Moviment Europeu i antic representant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Jordi Xuclà, representants del Parlament Europeu i de la Comissió Europea a Barcelona, de la Secretaria d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya i de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, a més de representants de les ciutats agermanades, com Pamiers i la marroquina de Tetuan.

La cerimònia ha estat amenitzada pee l’Eir Grup Vocal, que ha obert l’acte amb una preciosa i original versió del “Cant dels Ocells” i ha clos la cerimònia amb els temes “Birds Lullaby” i el “Cant de Joia”, l’himne de la Unió Europea.

Posar al dia els valors de la UE

Christian Petry, acompanyat de la delegació europea, ha fet entrega a la ciutat del Premi d’Europa 2024 del Consell d’Europa i va felicitar Terrassa “pel seu compromís amb el projecte europeu i amb els seus principis fundacionals”, ha dit.

Els discursos oficials han plantejat la necessitat de reflexionar sobre el present i el futur d’Europa, especialment en un moment de gran complexitat marcat per la guerra i l’avanç de la ultradreta. Reptes que qüestionen la vigència de l’actual model europeu.

El discurs institucional de l’alcalde ha entrat de ple en aquesta reflexió, plantejant obertament la necessitat “d’adaptar i posar al dia” els valors fundacionals de la Unió Europea i fer-ho, va dir, “des de la coherència i des del respecte a tot allò que significa el projecte europeu”.

Avui Europa és “un mosaic de llengües, de cultures, de nacions i d’estats, i també de ciutats i sistemes de ciutats”. En el seu discurs, Ballart ha reivindicat el paper del municipalisme en la construcció d’Europa i també en la revisió del projecte europeu.

“Ningú no té l’exclusiva de la identitat europea, ningú no expressa millor que els altres”, ha insistit la primera autoritat municipal, que va reivindicar la capacitat del Vell Continent de construir “un projecte de pau, de les llibertats, del respecte i de la justícia social. Un model que cal dir és envejat i envejable per a la majoria de la humanitat”.

El quart reconeixement

La concessió del Premi d’Europa 2024 a Terrassa es va conèixer el dia 15 d’abril, en el marc de la sessió de primavera de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, a Estrasburg. Terrassa havia estat seleccionada com a candidata a l’edició d’aquest any, juntament amb ciutats europees com Rambouillet (França), Bamberg (Alemanya) i Formigine (Itàlia).

No és la primera ocasió en què la ciutat rep un guardó europeu. Precisament ahir, la regidora Rosa Boladeras va voler fer un reconeixement públic als dos tècnics municipals que han pilotat durant vint anys de trajectòria del Servei Relacions. Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa, farcida de projectes i reconeixements: Joan Chicón i Montse Borràs. Una felicitació a la qual es va sumar tot el públic aplegat al Saló de sessions, que va homenatjar els tècnics amb un aplaudiment.

To Top