Terrassa

La Gran Festa del Pa torna dissabte per reivindicar l’ofici de forner

Dissabte, 19 d’octubre, la plaça de la Torre del Palau s’omplirà d’activitats per als infants

La plaça de la Torre del Castell Palau acollirà el pròxim dissabte, 19 d’octubre, la tercera edició de la Gran Festa del Pa, de les 17 hores a les 19 hores, una celebració infantil organitzada per l’Ajuntament i l’associació Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca. Aquesta festa familiar va lligada al Dia mundial del Pa, que es commemora aquest dimecres, 16 d’octubre, per reivindicar el valor del pa tradicional, un “aliment bàsic en la dieta mediterrània i fonamental per a qualsevol dieta equilibrada al llarg de totes les etapes de la vida”, ha valorat el segon tinent d’alcalde i regidor de Comerç i Mercats Xavier Cardona, així com l’ofici artesà dels forners. 

La festa, conduïda pel músic i animador Miqui Giménez, proposarà diferents activitats, especialment adreçades als més petits. Començarà amb contacontes, a càrrec de Vet aquí que, en dues sessions, a les 17 hores i les 18 hores. Entre conte i conte, serà el torn del berenar tradicional de pa amb xocolata. També hi haurà un pintacares, a càrrec de Walter Capdevila. I es tancarà l’acte amb el sorteig de premis entre els dibuixos que els infants hauran lliurat als establiments agremiats o al mateix lloc de la festa. 

Per Xavier Cardona, “la Festa del Pa neix de la voluntat compartida amb els Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca per recuperar, reivindicar i promocionar el pa com un aliment bàsic que forma part de la dieta mediterrània i del model alimentari de la nostra ciutat i del país, que no volem deixar perdre”.

El regidor destaca que “a Terrassa, les fleques i pastisseries de la ciutat garanteixin una oferta qualitat a diari, cada vegada més variada i adaptada a les necessitats actuals. No és tasca fàcil, la competència ferotge en tot tipus d’establiments d’alimentació venent pa, ha posat una alarma al sector i la resposta només pot arribar des de la qualitat i la tradició”.

“Fem aquesta festa per reivindicar el nostre ofici”, ha comentat la presidenta de l’Associació de Flaquers i Pastissers de Terrassa i Comarca, Fanni  Novell, que ha compartit amb Cardona la presentació de la tercera edició de La Gran Festa del Pa. “És important que la ciutadania compri a les fleques i pastisseries de Terrassa. Sense comerç, les ciutats  són totes iguals, tristes, insegures, només amb Amazon passejant pels carrers”.

Novell defensa que “el pa és salut i si és de qualitat, encara més” i recorda que “a les flequers i pastisseries es pot trobar pa per la diabetes, pels esportistes, sense gluten. Fem fermentacions llargues que es digereixen millor”.  La presidenta també ha criticat la competència ferotge que viu el sector i el fet que “tohom pugui vendre pa”. El sector demana regulació i  que darrera d’una fleca sempre hi hagi per normativa un professional titulat.

Antecedents històrics 

A inicis dels anys 90, a la plaça Vella, ja es va celebrar una Festa del Pa. El Gremi de Flequers va organitzar l’última setmana d’octubre del 1990 la ‘III Setmana del Pa’, amb l’objectiu de promocionar aquest producte i les seves varietats. Així, el 27 d’octubre de 1990, els flequers van aixecar una particular Torre del Palau de pa al centre de la plaça Vella, que es va il·luminar coincidint amb l’obertura de l’estand que el gremi havia instal·lat a la mateixa plaça per distribuir pa de totes les varietats i de forma gratuïta. La torre feia cinc metres d’alçada i un diàmetre d’1,5 metres, que estava recoberta amb 300 kg de pa sec. 

To Top