Pere Simó Domènech, direcctor de l’oficina Renta 4
Històricament, els bancs centrals han utilitzat els tipus d’interès com a instrument principal per controlar la inflació i influir en l’activitat econòmica. Així, si la inflació era elevada o l’economia estava sobreescalfada, el banc central pujava els tipus d’interès per refredar el creixement disminuint la demanda fent els préstecs més onerosos.
Des de la crisi financera del 2008, aquestes mesures esmentades ja no són suficients per assolir els seus objectius. Els bancs centrals de tot el món van començar a utilitzar les injeccions de liquiditat com a una arma essencial per evitar inicialment els efectes perversos de la crisi i, posteriorment, mantenint un elevat i creixent nivell de deute dels països.
Aquesta injecció de liquiditat ha estat gairebé permanent des del 2009, i ha estat la gran responsable del comportament de les borses de valors i d’altres actius.
La Xina pateix les conseqüències de la punxada de la seva pròpia bombolla immobiliària, on veiem situacions amb un gran volum d’habitatges no venuts, projectes immobiliaris abandonats sense finalitzar i on les pèrdues en terrenys no utilitzables s’estimen en 4,1 bilions de dòlars (trilions americans) a juny d’aquest any.
Les mesures recentment adoptades pel Banc Popular de la Xina són equivalents al missatge de Draghi del 2012 “whatever it takes”, és a dir, implementar tot el que calgui, com la reducció dels tipus d’interès, la injecció de liquiditat addicional o establir línies de finançament per a fons, societats de valors i companyies d’assegurances, inclús perquè puguin comprar a borsa.
Finalment, podem extreure de l’actuació dels bancs centrals com el xinès, que no poden parar de subministrar liquiditat, que cada cop és més difícil la independència del banc central respecte dels governs o que com més liquiditat, més suport a la valoració dels actius, almenys en termes nominals. Una part rellevant de la liquiditat a la darrera dècada ha provocat inflació del preu dels actius. Per això, el govern xinès, després de l’anunci d’aquestes mesures, s’ho està repensant, i això ha sigut el causant dels moviments de la borsa, però també en la cadena del petroli, l’energia i altres sectors.