Terrassa

Mental Fest, desfent l’estigma del patiment humà

La 2a edició del festival creat per Ocell de Foc Volant s’ha celebrat el 5 d’octubre a la Carpa de Vallparadís, de 17 h a 23 h, amb el focus posat en la relació entre salut mental i feina.

“La salut mental no només és cosa dels serveis sanitaris. Cal una resposta integral, de caràcter comunitari”, ha dit la Maika Farriols, coordinadora del programa organitzador, Ocell de Foc Volant, a la presentació del Mental Fest. 

La gran cita de la salut mental ha tornat per segon any consecutiu a la ciutat. Aquesta vegada, ho ha fet amb la col·laboració de la Taula de Salut Mental de Terrassa, que treballa per prevenir i fer costat els ciutadans en la recuperació de la seva salut mental: “Hem fet un tabú del patiment mental, però aquest és inherent a la condició humana. El que més ens pot ajudar és parlar”, ha subratllat Pep Martí.

El Mental Fest té precisament aquest objectiu, el de “trencar amb l’estigma vers la salut mental”. L’edició d’enguany ha volgut commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebrarà el 10 d’octubre sota el lema de “Treball i salut mental, un vincle fonamental”.

Superar la pàgina en blanc

Pel festival, han passat tallers, taules de diàleg, una projecció documental i molta música. Durant tota la tarda, hi ha hagut un passadís d’entitats, una ràdio en directe i una exposició artística. Aquesta mostra d’obres creades en el marc del taller d’expressió del Servei Consorci Sanitari de Terrassa ha emocionat els assistents, fent-los arribar la sensibilitat i les històries de superació. Entre les creacions exposades, hi destaquen tres obres de la Juana, una dona que ha participat en les dues edicions del taller. 

Exposició “Mostra artística de l’SRC de Terrassa; un recorregut pel nostre procés” | Lluís Clotet

“El primer dia va deixar el full completament en blanc”, explica l’Òscar Cano, terapeuta ocupacional del taller. “Un any després, una persona es trobava en la mateixa situació i la Juana li va dir: jo estava com tu, però he superat la pàgina en blanc”.

“Si bé la motivació i la iniciativa es debiliten quan un pateix problemes de salut mental, l’art és un mitjà molt beneficiós per a expressar-se durant la rehabilitació”. Des del Servei Consorci Sanitari de Terrassa, ofereixen un taller setmanal on, fora de l’hospital, els adults derivats poden sanar en comunitat.

El terapeuta Òscar Cano opina que, amb aquesta mostra pública d’art, s’ha pogut cloure i donar valor a les obres dels participants: “El treball no es queda en un centre psiquiàtric, surt al carrer”. Un cicle que ha servit per desestigmatitzar alhora que donar relleu al “grup nou que començarà d’aquí a poques setmanes”. 

Radiar tot el que està passant

L’associació Víbria Intercultural ha portat al carrer l’estudi de la Ràdio Víbria, que habitualment és obert per a la comunitat al Carrer Pantà 75, oferint un altaveu a joves i entitats amb projectes socials. A propòsit del Mental Fest, l’equip ha desplegat una carpa al Vallparadís sota la qual el públic ha pogut seure i aplegar-se per sentir una programació ininterrompuda.

Ràdio Víbria en directe al Mental Fest | Lluís Clotet

Carles Cunill, coordinador de la Víbria Intercultural, ha valorat positivament la rebuda de la iniciativa: “Al llarg de la tarda, s’hi hauran aturat al voltant de 200 persones a sentir-nos. Hem llançat inputs que la gent ha recollit al vol, mentre passejaven”.

Des de la Víbria han volgut apostar per la ràdio al Mental Fest perquè “l’oferta de programes que acullen habitualment ja encaixa amb la temàtica de la salut mental”, ha explicat Carles Cunill. És el cas, per exemple, de Las Fridais, un pòdcast que visibiliza la feina del grup de dones de l’associació ALBA, dedicada a l’atenció i reinserció de persones amb addiccions. La carpa s’ha omplert especialment per sentir-les, ja que “comparteixen històries de vida que captiven l’atenció”, ha comentat el Carles. També ha participat de l’emissió La Flama, el pòdcast de salut mental de l’entitat organitzadora, Ocell de Foc Volant. En el seu torn, han pogut donar resposta a qüestions relacionades amb el món del treball, com “quin paper juguen els caps i supervisors en la salut mental dels treballadors”. 

“La ràdio ha donat també la possibilitat de reflexionar a gent que habitualment parla de Tinder o de crims”, ha explicat Carles Cunill. La sessió en directe ha estat oberta a la participació de joves i ha acabat amb un micro obert de poesia, en què deu persones diverses han recitat per a l’audiència. La programació emesa ha quedat gravada i podrà recuperar-se aviat a la web de radiovibria.com.

Moltes maneres de ser útil

Els assistents del festival han pogut sentir, a les 18h 15, la lectura del manifest, per part de persones que col·laboren en el Pla Local Antiestigma de Terrassa. Dalt l’escenari de la Carpa de Vallparadís, han denunciat el fet que, en el món laboral, es prioritzin els beneficis econòmics per sobre la salut mental, tot alertant d’un perill: “les empreses continuaran esquivant la seva responsabilitat si no hi ha supervisió pública”

Lectura del Manifest després de l’acte institucional | Lluís Clotet

Des de la seva experiència personal, els participants han volgut donar testimoni de què existeixen “moltes maneres de ser útil i contribuir a la comunitat”. I, amb veu ferma, han fet una demanda: “volem una societat lliure d’etiquetes que esborren qui som i no ens deixen ser qui volem ser”. 

Per cloure el discurs, han demanat “mesures valentes per canviar la situació i evitar que les paraules siguin fum”. L’acte ha comptat amb la presència de la regidora de Salut, Laura Rivas, qui ha dit: “Els trastorns mentals són un problema més de salut i tenim recursos per enfrontar-los”El Mental Fest ha demostrat que a la ciutat tenim associacions disposades a fer avançar en matèria de salut mental. Al passadís d’entitats hem trobat gairebé vint entitats, amb diferents enfocaments. 

Activitats, tallers i espais de reflexió al Mental Fest | Lluís Clotet

To Top