Terrassa

Tres miracles contra el càncer infantil

Durant els set anys de rapades solidàries al raval de Montserrat, la recerca contra la malaltia ha fet un salt de gegant

La campanya “Posa’t al seu cap”, la rapada solidària que organitza cada any la Policia Municipal Por i Para los Valientes per recaptar fons a favor de la investigació contra el càncer infantil, va celebrar ahir la seva setena edició. Set anys rapant caps al Raval i comprovant com la solidaritat pot salvar vides. En aquests set anys, tres projectes han demostrat que el càncer infantil no es pot prevenir, que la recerca és l’única via i que dóna els seus fruits. En l’àmbit dels tractaments, i oferint cures que minimitzen els efectes secundaris de la quimioteràpia en els més petits.

Són projectes finançats gràcies a la solidaritat i la filantropia, sovint en campanyes impulsades per pares de pacients. Perquè a diferència del càncer dels adults, considerat un problema de salut pública, amb una indústria farmacèutica bolcada en la investigació, el càncer infantil es considera una malaltia minoritària, rara, que queda al marge de les inversions en recerca. Actualment, només entre el 2% i el 4% de la investigació en càncer arreu del món treballa per curar el càncer infantil.

El Laboratori de càncer infantil del Pediàtric Càncer Center Barcelona / Sant Joan de Déu

En aquest context hostil neix el miracle. Tres projectes amb segell de l’Hospital Sant Joan de Déu per la cura del càncer pediàtric que en els darrers set anys han donat esperança a moltes famílies.

El primer és un avenç en l’àmbit de la immunoteràpia CART, que utilitza les mateixes cèl·lules del pacient. La tècnica lluita contra els efectes de la quimioteràpia en els infants i adolescents.
Ho fa mitjançant l’extracció de sang del pacient, els leucòcits, manipulant-los perquè actuïn com a detectors de les cèl·lules malignes. La injecció de leucòcits modificats en els malalts permet que el propi cos comenci a fabricar nous detectors.

Diagnostiquen 1.200 casos nous cada any. Vuit de cada deu infants i adolescents superen la malaltia

“Ja estem fent els assajos clínics a l’Hospital Sant Joan de Déu en infants i adolescents amb leucèmia limfoblàstica (càncer de medul·la) – explica Emma Perrier, membre de l’equip de captació de fons i de l’atenció al donant-. Abans molts d’aquests pacients anaven a pal·liatius i ara en poques setmanes, hi ha nens que queden lliures de la malaltia”.

La segona novetat dels darrers anys millora les expectatives de curació dels infants amb retinoblastoma, càncer de retina. La malaltia afecta infants molt petits, entre 1 i 2 anys. “Fins ara, els tractaments amb quimioteràpia s’aplicava de forma general i es diluïa pel cos, sense la concentració necessària en la retina”, explica Emma Perrier.

S’havia provat amb un sistema de cateterisme, fent arribar la quimioteràpia a la retina injectant-la per l’engonal i fent-la arribar a l’ull, però “no funcionava en tots els pacients. Ara han creat un ‘virus oncolític’ que s’injecta al blanc de l’ull, on s’alimenta de les cèl·lules dolentes i quan s’acaben, mor”.

El projecte també es troba en fase d’assaig clínic i ja li ha salvat un ull a un infant amb retinoblastoma a tots dos ulls.

El tercer “miracle” del Laboratori de càncer infantil del Pediàtric Càncer Center Barcelona (PCCB), el lidera la investigadora Estela Prada, que ben aviat rebrà el premi a la millor investigadora jove de la Societat Internacional d’Oncologia Pediàtrica.

Els projectes que salven vides demostren la importància de la solidaritat amb una malaltia, el càncer infantil, oblidada per la indústria farmacèutica

Prada ha investigat el rabdomiosarcoma, el càncer de teixits tous. Fins ara, si no feia metàstasis es curava en el 70% dels casos, però en cas de recaiguda no hi havia tractament. El projecte ha trobat un fàrmac, una molècula química que pot frenar la malaltia i que aviat entrarà en fase d’assaig clínic a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Malaltia minoritària

Actualment, a Espanya es diagnostiquen 1.200 casos nous cada any de càncer pediàtric, un cas per cada dos-cents adults. Una incidència que converteix el càncer infantil en malaltia minoritària. En els països desenvolupats, vuit de cada deu pacients superen la malaltia. Dos de cada tres supervivents, però, tindran seqüeles a conseqüència dels tractaments rebuts. D’aquí la importància de la recerca centrada en la curació, però també en trobar teràpies menys nocives.

Des de l’equip de captació de fons de l’Hospital Sant Joan de Déu recorden la importància vital de les donacions i la solidaritat. “El 70% del pressupost del Laboratori de Càncer Infantil del PCCB procedeix de donacions. Són 2,5 milions d’euros”. El 30% restant es cobreix amb convocatòries de subvencions públiques o privades.

“Les campanyes de la Policia Municipal de Terrassa són molt valuoses”, apunten des de l’equip de captació de fons de l’Hospital Sant Joan de Déu, que tenen ben presents cadascuna de les captacions de fons impulsades per col·lectius, entitats, empreses i especialment les famílies dels infants i adolescents malalts.

El PCCB, el centre monogràfic sobre càncer infantil, únic a Espanya i el més gran d’Europa, va costar 37 milions i es va fer sense cap aportació pública. El 16 de juny del 2022 s’inaugurava l’equipament, una altra de les fites assolides durant els set anys de rapades solidàries al Raval.

To Top