Terrassa

A la cua d’aspirants als viatges de l’Imserso a Terrassa

Una legió de jubilats ha acudit aquests dies a les agències de viatges de la ciutat

Dues usuàries, aquest divendres a l'agència Travelbook de Terrassa, al carrer d'Iscle Soler / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Una legió de jubilats ha inundat aquesta setmana les agències de viatges de Terrassa i arreu per tramitar unes vacances del programa de l’Imserso. Les Illes Canàries ja estaven copades. Sols quedaven llocs propers.

Eren les 13 hores i el Fernando continuava esperant el seu torn assegut en un banc davant de l’agència Travelbook, del carrer d’Iscle Soler. Allà portava des de les 9.45, esperant el moment d’entrar en l’oficina i ser atès per la sol·lícita Montse Rodulfo, tot i que el Fernando no les tènia totes. És més, ja li travessava la resignació, perquè la il·lusió d’anar a Gran Canària semblava més que remota. Ja no hi havia places. Coses del desequilibri entre oferta i demanda. I al seu costat esperava també la Maria. A la Montserrat ja li tocava entrar. Tots ells eren part integrant de la legió de jubilats que aquests dies han acudit a les agències de viatge de Terrassa, com ha passat en altres localitats, per tramitar els viatges de l’Imserso. Fuerteventura també era plaça complicada.

Fernando Satué / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La comercialització del Programa de Turisme de l’Imserso (Instituto de Mayores y Servicios Sociales) per a la temporada 2024-2025 va començar, segons aquest organisme el dilluns 23 de setembre de 2024, “conforme al calendari establert per a la comunitat o ciutat autònoma de residència de la persona interessada”.
“Però jo tinc amigues de Madrid que ja saben quin és el seu viatge des de fa dies. I van a balnearis”, comentava aquest divendres Montserrat Canal Roca (70 anys) amb un regust d’empipament perquè entén que aquest programa fluixeja pel que fa “a l’organització”.

Segons la senyora Canal, els viatges de l’Imserso estan mal muntats “pel govern”; això, que quedi clar, perquè cap dels jubilats consultats en aquest reportatge culpa les agències que tramiten el programa. I menys a la Montse Rodulfo, “que té molta paciència”.

Maria Llongueras / NEBRIDI ARÓZTEGUI

“Catalunya és l’última comunitat en la qual s’obren els viatges i clar, ja està tot agafat”, afegia la Montserrat. A uns metres, una parella nejava la major. En veu baixa, es queixava de les queixes: “Nosaltres no critiquem aquest assumpte, perquè som aquí perquè volem. No anem a l’hospital, sinó que aprofitem una oferta de l’Estat per viatjar. Creiem que no podem queixar-nos”.

Per anar a Salou, en cotxe

Fernando Satué Amor té 73 anys. “Aquest és el quart any que vinc”, diu. Com la resta d’usuaris, va rebre la carta corresponent de l’Imserso, va acudir aquest dijous a l’agència i va expressar la seva petició: Las Palmas. Actuava en representació d’altres tres persones. “Podem fer el tràmit en el seu nom si portem les seves cartes. En el nostre cas, som dues parelles, però algunes persones venen a fer el tràmit per sis o vuit persones”.

El Fernando ha tornat aquest divendres a Travelbook a provar, a veure què podia caure si Gran Canària era ja destí copat. Les probabilitats d’èxit s’esfumaven. “Es veu que ja no queda res, Salou i poc més. I, amb tots els meus respectes, per anar a Salou agafo el cotxe i em planto allà en una estona. O vaig a Calafell, que hi viu la meva germana”, reflexionava el Fernando.

Montserrat Canal / NEBRIDI ARÓZTEGUI

De totes maneres, deixaria les seves dades perquè constessin “per si es registra alguna baixa; et poc tocar després al desembre o al gener, quan ells vegin”. L’any passat va dipositar la carta en una altra agència el mes d’agost, pensant que tindria assegurat el lloc desitjat, i al final res de res: “Em vaig quedar a casa”.

Maria Llongueras Casas (76) ha viatjat ja a uns quants llocs: Almeria, la Manga del Mar Menor, Huelva, Lloret de Mar, Galícia, Saragossa, Altea… Enguany aspirava a Fuerteventura, “o a Lanzarote”, però la cosa no pinta bé. El dijous ja va esperar a la porta de l’agència “de les 9 a les 14 hores”. Resultat: tot ocupat. I aquest divendres, la Maria hi ha tornat: “ A veure si hi ha quelcom que em pugui interessar, encara que sigui en la península”, admetia en el banc, esperant el seu torn, perquè aquestes persones demostren urbanitat i disciplina a parts iguals.

“En els viatges de l’Imserso fas amistats, coneixes gent. Precisament, en un viatge ens vam fer amics d’una gent de Fuerteventura que aviat vindran a Salou. I anirem a buscar-los”, diu la Maria.

“L’altre dia vaig escoltar una notícia que deia que tampoc a Madrid quedava ja lloc per a anar a les Canàries”, comentava el Fernando, però a la Monntserrat no li feia gràcia enguany un viatge a les Canàries, sinó “a Andalusia o Galícia”. Aquest divendres ha entrat en llista d’espera: “És d’accés lliure i vinc a veure què hi ha”.

To Top