Comarca

Més accidents, però menys víctimes a l’estiu

A les grans vies de la comarca s’han produït 77 sinistres amb 126 víctimes, segons les dades del Servei Català de Trànsit

[Marta Ordoñez]

77 accidents i 126 víctimes aquest estiu a les grans vies del Vallès Occidental. L’AP-7 i la C-58 tanquen l’estiu amb un increment d’accidents de trànsit respecte al 2019, segons dades que ha facilitat el Servei Català de Trànsit (SCT), però també amb una reducció de les víctimes al volant. Aquest estiu, a l’autopista de la Mediterrània –al seu pas pel Vallès– han tingut lloc 42 accidents (+27%) que han deixat 72 víctimes (-1,3%).

També la C-58 ara és escenari de més sinistres amb víctima (+2,9%), amb 35 topades, però també menys víctimes (53 ferits, -17,1%). A la nostra comarca, però, s’ha hagut de lamentar una víctima mortal en un accident que va tenir lloc a la C-58 a l’alçada de Badia del Vallès. Però és l’excepció: la majoria de ferits són lleus (50 a la C-58 i 73 a l’AP-7). Els accidents més comuns a les dues vies són per encalç –un vehicle és impactat per darrere per un altre vehicle–, però també per fregament o col·lisió lateral i per sortides de la via.

Més accidents i menys víctimes. Com s’explica? Amb l’alliberament de peatges, des de 2022, s’ha reduït l’ús de les carreteres secundàries i s’aposta per les grans vies d’alta capacitat, especialment l’AP-7 i, per tant, també la C-58 suporta ara més trànsit. I és que, a més densitat del trànsit, més accidents. Però a més trànsit, també les velocitats són més reduïdes, de manera que els accidents no resulten tan greus. I les dades ho avalen: durant el primer any sense peatges a l’AP-7, les retencions a la principal artèria viària de Catalunya es van més que duplicar (+153%). Al 2024, a l’AP-7 al seu pas pel Vallès es produeix un 250% més de col·lapse.

Menys víctimes també a Catalunya

Al global de Catalunya, aquest estiu han perdut la vida 33 persones en 30 accidents mortals a la xarxa viària interurbana. L’any passat, durant el mateix període estival, van morir 37 persones en 35 sinistres mortals, el que suposa una reducció del 11% de les víctimes mortals. Si ho comparem amb el 2019, període en què van morir 49 persones en 45 sinistres, la reducció és del 33%. Tanmateix, durant aquests mesos d’estiu s’han registrat 226 persones ferides greus en accident de trànsit,que són un 38% més que al 2023.

Pel que respecta al global de l’AP-7, a l’estiu s’ha mantingut la reducció en les víctimes mortals, malgrat que les topades són més freqüents. Així, del 24 de juny al 9 de setembre, han mort dues persones en aquesta autopista, tres menys que al mateix període de l’any passat. Pel que fa a la sinistralitat de l’AP-7 del que portem d’any, han mort tres persones en total, vuit menys que l’any passat. Si ho comparem amb el 2022, any de l’alliberament dels peatges, la reducció és molt significativa, atès que en aquell període van morir 20 persones a l’autopista.

Més accidents, però menys víctimes a l’estiu
To Top