Opinió

Canvi climàtic. Mesura i registre de la petjada de carboni: com ens afecta a l’empresa?

Marianella Pereira, responsable de Serveis de Desenvolupament Sostenible. Business Process Manager a la Cambra de Comerç de Terrassa

Ens trobem en un moment crític per al nostre planeta, en què el canvi climàtic s’ha convertit en una de les amenaces més grans per a la sostenibilitat global.

La necessitat de frenar i reduir l’impacte d’aquest fenomen ha esdevingut el fonament de moltes polítiques ambientals, especialment a Europa. L’augment de les temperatures, causat per les emissions dels gasos d’efecte hivernacle -GEH- (GHG en anglès), ja és una realitat innegable. El 2020, es va registrar un increment d’1,2ºC en la temperatura global, un canvi que afecta profundament tots els ecosistemes del món. Segons l’Agència Europea del Medi Ambient, Europa s’escalfa per sobre de la mitjana mundial i el 2023 va ser el segon any més càlid de la història (el primer va ser el 2020).

Per fer front a aquest desafiament, les accions han de ser coordinades a escala global. Així, les Nacions Unides, a través de convencions internacionals, les COP anuals i l’Agenda 2030, juntament amb la Unió Europea amb el seu Pacte Verd, han establert un marc d’accions i normatives amb l’objectiu d’eliminar les emissions derivades de les activitats humanes. Aquestes emissions són les principals responsables de l’acceleració del canvi climàtic i la seva reducció és fonamental per garantir un futur sostenible per a les generacions futures. En aquest sentit, la petjada de carboni emergeix com una eina fonamental per mesurar l’impacte ambiental, en termes d’emissions de les activitats. Aquesta mesura quantifica els gasos d’efecte hivernacle que una empresa, producte o activitat genera, i ofereix així una visió clara i precisa de les seves emissions.

Entendre la petjada de carboni permet a les organitzacions identificar les àrees amb major impacte, establir objectius de reducció i prendre decisions informades que contribueixin a minimitzar el seu impacte ambiental. Per aquestes raons, calcular i gestionar la petjada de carboni no només és una responsabilitat ambiental, sinó també una estratègia clau per al desenvolupament sostenible.

Què és la petjada de carboni?

La petjada de carboni és l’indicador que mesura la quantitat total de gasos d’efecte d’hivernacle emesos directament o indirectament per les activitats empresarials.

La petjada de carboni es calcula de manera corporativa o en relació amb el producte.

El càlcul de la petjada de carboni corporativa consisteix en un recull d’emissions de GEH associades a l’activitat d’una empresa o organització. Els resultats permeten identificar les principals fonts d’emissió de gasos d’efecte hivernacle i definir-ne objectius de reducció per contribuir a mitigar el canvi climàtic i complir amb la legislació vigent.

El mesurament de la petjada de carboni és un pas fonamental perquè les empreses identifiquin les fonts de les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i prenguin decisions informades per reduir-les. En mesurar i gestionar la seva petjada de carboni, les pimes no sols contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic, sinó que també es posicionen com a actors responsables i compromesos amb la sostenibilitat.

Normativa actual

La normativa sobre el canvi climàtic i la sostenibilitat és cada vegada més exigent, amb regulacions que busquen reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala nacional i internacional.

La normativa europea, l’estatal espanyola i l’autonòmica catalana estableixen un marc regulador pel que fa a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i la gestió de la petjada de carboni. En l’àmbit europeu, el Pacte Verd Europeu i la Llei europea del clima fixen objectius ambiciosos, com la neutralitat climàtica per al 2050 i la reducció d’emissions en almenys un 55% per al 2030 respecte als nivells de 1990. A Espanya, la Llei de canvi climàtic i transició energètica marca el full de ruta per a la descarbonització de l’economia i hi inclou obligacions específiques per a la mesura i reducció de la petjada de carboni.

A Catalunya, l’Estratègia Catalana de Canvi Climàtic i la Llei de canvi climàtic catalana reafirmen aquests compromisos, establint directrius concretes per a la reducció d’emissions i el foment de pràctiques sostenibles, incloent-hi l’impuls del càlcul i registre de la petjada de carboni com a eina clau per a les empreses i institucions.

Avantatges per a l’empresa

Les empreses que gestionen la seva petjada de carboni guanyen en competitivitat, posicionament i diferenciació, i aconsegueixen ser més atractives per a clients, inversors i socis que valoren la sostenibilitat. En identificar i reduir les fonts d’emissions, les empreses optimitzen l’eficiència operativa dels processos, disminuint el consum d’energia, amb la consegüent reducció d’emissions, que impacta també, directament, en una reducció de costos operatius.

Moltes grans empreses i governs exigeixen que els seus proveïdors tinguin polítiques de sostenibilitat ben definides. Mesurar la petjada de carboni pot obrir portes a contractes i nous mercats que requereixen aquest compromís.

Les empreses que prenen mesures proactives en sostenibilitat milloren la seva imatge de marca i construeixen relacions més sòlides amb clients, empleats i inversors.

Estar alineat amb la normativa actual i futura evita sancions i garanteix que l’empresa estigui preparada per complir amb futures exigències reguladores.

Globalment, especialment per a la pime, que ara no en té obligació, el principal avantatge és avançar-se a la imposició obligatòria del càlcul i registre que arribarà aviat i, d’altra banda, prendre decisions en termes de gestió energètica efectives, tant ambientalment com econòmicament parlant.

Cal registrar la petjada de carboni

El registre de la petjada de carboni posa en evidència el compromís de l’empresa en la lluita del canvi climàtic.

El registre permet, formalment, identificar i quantificar les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle associades a les seves activitats, la qual cosa facilita la implementació d’estratègies per reduir el seu impacte ambiental.

Aquest procés no sols contribueix a la sostenibilitat i al compliment de normatives cada vegada més exigents, sinó que també millora l’eficiència operativa, redueix costos energètics i potencia la competitivitat en el mercat.

A més, enforteix la reputació corporativa en demostrar un compromís tangible amb la responsabilitat ambiental, la qual cosa pot atreure clients, inversors i socis comercials.

Mesurar la petjada de carboni no només és una obligació emergent, sinó una oportunitat estratègica per a les pimes que desitgen liderar amb responsabilitat i assegurar la seva sostenibilitat a llarg termini.

Mitjançant un conveni amb la Fundació Empresa i Clima, des de la Cambra de Comerç de Terrassa oferim el servei de registre i mesura de la petjada de carboni a l’empresa. Aquest servei està dissenyat per ajudar les pimes a comprendre, gestionar i reduir la seva petjada de carboni i alinear-se amb les normatives actuals i enfortir la seva posició en el mercat.

To Top