Terrassa

Flors i sardanes per commemorar la Diada a Terrassa

La plaça de l’Onze de Setembre tornarà a ser l’epicentre de les celebracions

Una imatge de l'ofrena floral de l'any passat / Lluís Clotet

Terrassa commemorarà la Diada Nacional de Catalunya amb un programa institucional semblant als dels darrers anys. Aquest dimecres, la plaça de l’Onze de Setembre, al barri de Vallparadís, serà un any més l’epicentre de la celebració.

L’Ajuntament hi organitza, amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Vallparadís, la tradicional ofrena floral institucional i de les entitats de la ciutat. Serà a partir de les 10 hores en un acte obert a la ciutadania, que comptarà amb una ballada de sardanes i amb l’actuació de la Cobla Ressò dels Dansaires del Penedès.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de portaveus dels grups municipals, presidirà la celebració. L’ofrena floral del consistori consistirà en una rèplica de l’escut de la ciutat realitzada amb flors, que l’alcalde i els portaveus deixaran al peu de l’escultura Al Vent, obra d’Albert Novellón.

També faran les seves ofrenes l’Associació de Veïns de Vallparadís, diversos partits polítics i la resta d’entitats i institucions de la ciutat que s’hi hagin inscrit dins del termini establert.

Finalitzades les ofrenes florals, tindran lloc els parlaments institucionals a càrrec del president de l’Associació de Veïns de Vallparadís, Josep Pou; i de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. L’acte finalitzarà amb la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya.

Un cop finalitzat l’acte, a les 12 hores i a la mateixa plaça de l’Onze de Setembre, tindrà lloc la tradicional ballada de sardanes, que enguany anirà a càrrec de la Cobla Ressò dels Dansaires del Penedès.

També formava part del programa oficial de la Diada Nacional de Catalunya a Terrassa l’acte institucional commemoratiu dels Fets Històrics del 4 de setembre de 1713, que va tenir lloc el passat dimecres a l’Església de Sant Francesc i que va comptar amb la lectura del Manifest Commemoratiu dels Fets Històrics del 4 de setembre de 1713 a Terrassa, a càrrec de “Vet Aquí Que” Associació Cultural pel Foment de la Narració Oral; i amb un concert a càrrec de la Cobla de Ministrers de la Ciutat de Tarragona.

Més enllà dels actes institucionals i per part de les entitats, la territorial de l’Assemblea Nacional Catalana – Terrassa per la independència i Òmnium Terrassa fan una crida a participar en la manifestació independentista que tindrà lloc aquest dimecres a la tarda de forma descentralitzada a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa. Les territorials del Vallès Occidental estan convidades a participar en la mobilització de la capital catalana, a partir de les 16 hores. Aquesta sortirà de l’Estació de França i acabarà a l’Arc de Triomf, passant pel passeig de Picasso, el passeig de Pujades i el passeig de Lluís Companys.

Castells

D’altra banda, els Minyons de Terrassa actuaran al matí davant del Born Centre Cultural de Barcelona després d’un any d’absència en aquesta cita. Ho faran al costat de la colla local, la Colla Jove de Barcelona, els Capgrossos de Mataró i els Moixiganguers d’Igualada. Serà a partir de les 10.30 hores a la plaça Comercial.

La intenció dels malves, si arrosseguen els castellers suficients, serà fer els castells que van deixar pendents aquest passat diumenge a la festa major de Sabadell per la suspensió per la pluja. L’objectiu de mínims dels malves per aquesta actuació a la cocapital vallesana era repetir l’actuació del diumenge anterior a Matadepera (5 de 8, 3 de 9 amb folre i 4 de 8) sense descartar poder fer un pas endavant si el darrer assaig de divendres i el gruix de camises a plaça eren satisfactoris en forma de 4 de 9 amb folre per culminar la tercera tripleta màgica de l’any.

Per la seva banda, els Castellers de Terrassa viatjaran fins a Llinars del Vallès, que celebra la seva festa major. Actuaran a la plaça de la Vila, a partir de les 11.30 hores, al costat dels Castellers de Sant Cugat i dels Xics de Granollers.

FGC reforça el servei de trens

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reforçarà el servei a la línia Barcelona-Vallès per facilitar que els usuaris es puguin desplaçar en transport públic per gaudir dels diferents actes organitzats durant la Diada Nacional de Catalunya.

Així doncs, respecte a un festiu habitual, FGC incrementarà en 352 les circulacions a la línia Barcelona-Vallès, passant de 707 a 1.059. Entre les 10  i les 15 hores, es doblaran els trens entre Plaça Catalunya i Terrassa i entre Plaça Catalunya i Sabadell, passant de tres a sis trens per hora i sentit. De les 15 a les 21 hores, entre Plaça Catalunya i Sabadell i entre Plaça Catalunya i Terrassa es passarà de tres a deu trens per hora i sentit.

To Top